Το «απίστευτο» σκάνδαλο Wirecard: H μικρή εταιρεία ηλ. πληρωμών με μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από την Deutsche Bank

Το «απίστευτο» σκάνδαλο Wirecard: H μικρή εταιρεία ηλ. πληρωμών με μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από την Deutsche Bank Facebook Twitter
0

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά. Στη υπόθεση Wirecard όμως υπάρχει τόσος καπνός που δύσκολα διακρίνει κανείς πού καίει. «Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο οικονομικό. Έχει πολιτικές διαστάσεις. Εμπλέκονται Σολτς και Μέρκελ;», αναρωτιέται η Deutsche Welle.

Η Wirecard είναι γερμανική εταιρία με έδρα τη Βαυαρία και συνολικά 5.800 εργαζομένους, η οποία δραστηριοποιείται στην ψηφιακή διαδικασία πληρωμών. Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της παίρνει μικρές προμήθειες, με τις οποίες όμως κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο, έτσι ώστε να αντικαταστήσει την τράπεζα Commerzbank στο κλαμπ των 30 ισχυρότερων γερμανικών εταιριών στο δείκτη DAX το Σεπτέμβριο του 2018.

Τον περασμένο μήνα η Wirecard κήρυξε πτώχευση. Ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκους Μπράουν συνελήφθη με την κατηγορία της χειραγώγησης αγοράς, ενώ ο chief operating officer Γιαν Μαρσάλεκ εξαφανίστηκε από προσώπου γης και καταζητείται τώρα μέσω εντάλματος σύλληψης.

Ο Μπράουν ήταν αυτός που μετέτρεψε την Wirecard σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας και συνελήφθη όταν διαπιστώθηκε «τρύπα» 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εισαγγελείς του Μονάχου επιβεβαίωσαν ότι ο Μπράουν κατηγορείται πως διόγκωσε τον ισολογισμό και τις πωλήσεις της εταιρείας μέσω ψεύτικων συναλλαγών, προκειμένου να τον καταστήσει πιο ελκυστικό για επενδυτές και πελάτες. 

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η Wirecard ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει τα κεφάλαια στους λογαριασμούς και ο Μπράουν αρνήθηκε να υπογράψει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Ο Μαρσάλεκ απολύθηκε και έκτοτε παραμένει άφαντος. 

Τα ερωτήματα αμείλικτα: Τι γνώριζαν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αλλά και ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Πώς είναι δυνατόν μια μικρή γερμανική εταιρία ψηφιακών πληρωμών, να έχει τη μια στιγμή μεγαλύτερη αξία χρηματιστήριο από την Deutsche Bank και την άλλη στιγμή να πτωχεύει επειδή «έκαναν φτερά» σχεδόν 2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό της; Και όλα αυτά κάτω από τη μύτη εποπτικών εταιριών όπως η EY, η εποπτεία χρηματοοικονομικού τομέα Bafin, η Μπούντεσμπανκ, σειρά υπουργείων και η καγκελαρία. 

Δεν πήρε είδηση κανείς

Φως στην υπόθεση, η οποία πλήττει την αξιοπιστία ολόκληρου του ρυθμιστικού πλαισίου στη Γερμανία, καλείται να ρίξει η κοινοβουλευτική επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων στις 29 Ιουλίου. Οι βουλευτές θα ασχοληθούν με τα παρακάτω ερωτήματα: α) Γιατί δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες η Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η Bafin από τη στιγμή υπάρχουν εδώ και καιρό αμφιβολίες και υποψίες για την Wirecard; β) Γιατί η καγκελάριος προσπάθησε να «ανοίξει πόρτες» στη Wirecard κατά την επίσκεψή της, πέρυσι το Σεπτέμβριο, στη Κίνα όταν ήδη το υπουργείο Οικονομικών είχε ξεκινήσει έρευνες σε βάρος της εταιρίας; γ) Τι γνώριζε το Βερολίνο και γιατί δεν έκανε κάτι ή έκανε όσα έκανε;


Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανοίξει τα χαρτιά της στην υπόθεση θεωρείται πολύ πιθανή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στη Ρωσία όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, κατέφυγε ο καταζητούμενος Γιαν Μαρσάλεκ. Ο πρώην υπεύθυνος χρηματοοικονομικών θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην διαλεύκανση της υπόθεσης, διότι είχε την ευθύνη για τις δραστηριότητες της Wirecard στο εξωτερικό και κυρίως στην Ασία από όπου, υποτίθεται, προέρχονταν τα τεράστια κέρδη της γερμανικής εταιρίας. Αρκετοί δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι ο αυστριακός μάνατζερ περηφανευόταν για τις επαφές με κύκλους μυστικών υπηρεσιών, στη Βιέννη ή τη Μόσχα.

Μια κοινή εγκληματική οργάνωση

Μήπως οι ψηφιακές πληρωμές ήταν τελικά μόνο η βιτρίνα και η Wirecard ήταν εν τέλει μια κοινή εγκληματική οργάνωση με κέρδη από παράνομες δραστηριότητες; Ίσως τελικά μια εξεταστική επιτροπή της γερμανικής βουλής να μπορούσε να συμβάλλει στην διαλεύκανση του σκανδάλου. Δεν αποκλείεται μια εξεταστική επιτροπή να μη ωφελήσει τη γερμανική κυβέρνηση. Θα ωφελούσε ωστόσο αδιαμφισβήτητα το γερμανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Διεθνή / Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Η διάταξη που αλλάζει το καθεστώς, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για περιπτώσεις αξιώσεων επιστροφών, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ