Απαγορευμένοι καρποί: Τελικά, δεν είναι όλα τα φρούτα vegan και φταίει το shellac

Απαγορευμένοι καρποί: Τελικά, δεν είναι όλα τα φρούτα vegan και φταίει το shellac Facebook Twitter
0

Παραδόξως δεν είναι vegan όλα τα φρούτα- τουλάχιστον όσα έχουν «γυαλιστερή» επικάλυψη. 

Πολλά σούπερ μάρκετ, κυρίως στο εξωτερικό, πουλούν λεμόνια και γενικά φρούτα που μοιάζουν με ψεύτικα, αφού εκτός από ιδανικό σχήμα, διαθέτουν επίσης μια λαμπερή όψη, η οποία οφείλεται στην χρήση shellac ή κεριού μέλισσας.

Το shellac είναι ρητίνη που εκκρίνεται από ένα θηλυκό έντομο, σε δέντρα στα δάση της Ινδίας και της Ταϊλάνδης και χρησιμοποιείται ως επικάλυψη «κεριού» στα εσπεριδοειδή για να παρατείνει τη διάρκεια αποθήκευσης. Σε συνδυασμό με το κερί βοηθάει επίσης στη διατήρηση και απόδοση λάμψης σε οπωροκηπευτικά, όπως το λεμόνι.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη ουσία πρακτικά αφαιρεί την ιδιότητα vegan από τα φρούτα. 

Εντάξει ως εδώ, αλλά ο χυμός λεμονιού στο εσωτερικό παραμένει τουλάχιστον vegan; Πιθανώς, αλλά η φλούδα λεμονιού - η οποία, ως γνωστό, είναι απαραίτητη στο vegan ριζότο και άλλα vegan γεύματα - δεν είναι, όταν περιέχει shellac.

Η «αποκάλυψη» έφερε πρόσφατα μπελάδες στην Tesco, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις με την πώληση φρούτων που δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, όπως γυαλιστερά λεμόνια και λάιμ. Και τώρα, φέρεται να έχει μπει σε διαδικασία να αλλάξει τα προϊόντα της ως απάντηση στα παράπονα των πελατών.

Γιατί, όμως, ένα λεμόνι πρέπει να είναι πιο γυαλιστερό από ό,τι ήταν όταν το μάζεψαν από το δέντρο πριν το στείλουν στον διάδρομο με τα φρούτα ενός σούπερ μάρκετ;

«Λόγω, θα έλεγε κανείς, των προσταγών του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που καταστρέφει τον πλανήτη. Και επειδή, όπως οι εύκολα γοητευμένες καρακάξες, μας αρέσουν τα γυαλιστερά πράγματα», απαντά ο Guardian.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζακ Μονρό, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, σχολίασε στο Twitter πως το μενού της Pizza Express γράφει ότι ένα ποτήρι Κόκα- Κόλα είναι vegan, μόνο αν σερβιριστεί χωρίς λεμόνι. «Wtf», αναρωτήθηκε και το εστιατόριο απάντησε πως το κερί στα λεμόνια μπορεί να περιέχει shellac. 

Άρα, τα πορτοκάλια είναι τα μόνα φρούτα για vegans; Η απάντηση είναι ξανά όχι, αφού η Tesco έχει επίσης χαρακτηρίσει τα πορτοκάλια της ως «μη vegan» επειδή έχουν υποστεί επεξεργασία με κερί για να διατηρούνται πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για την ιστορία, το κερί μέλισσας, που παράγεται από κηρήθρα, χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές στην επικάλυψη από πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια και -το πιο ενοχλητικό απ' όλα για τους vegan millennials- στα αβοκάντο.

Και θα αναρωτηθείτε, τι κακό έχει το κερί μέλισσας; Όπως και το μέλι, η συγκομιδή του μπορεί να συνεπάγεται την ταλαιπωρία των μελισσών, ακόμη και το θάνατό τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM