Ανοικοδομείται το ιστορικό Μεγάλο Τέμενος Αλ Νούρι στη Μοσούλη

Ανοικοδομείται το ιστορικό Μεγάλο Τέμενος Αλ Νούρι στη Μοσούλη Facebook Twitter
0

Το ιστορικό Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι στην παλιά πόλη της Μοσούλης, το οποίο καταστράφηκε στις μάχες απελευθέρωσης της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος θα ανοικοδομηθεί έως το 2023.

Τον Απρίλιο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υπογράψει συμφωνία με το Ιράκ με συμμετοχή της UNESCO, με βάση την οποία περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια θα χορηγηθούν για την ανοικοδόμηση του μεσαιωνικού τεμένους και του διάσημου μιναρέ του, αλ Χάντμπα.

Ο προγραμματισμός των εργασιών ανοικοδόμησης εγκρίθηκε κατά την πρώτη σύσκεψη της κοινής επιτροπής Ιράκ-ΗΑΕ στο Άμπου Ντάμπι, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στους πρώτους 12 μήνες θα απομακρυνθούν τα συντρίμμια και οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το 2023.

Από το τέμενος αλ Νούρι, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, στη μοναδική του δημόσια εμφάνιση τον Ιούλιο του 2014 είχε ανακηρύξει το «χαλιφάτο» του.

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν το μεσαιωνικό τέμενος και τον διάσημο μιναρέ του τον Ιούνιο του 2017, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ανακαταλάμβαναν την περιοχή.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό» - Τι έγραφε στα emails του με τον Επστάιν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό» - Τι έστελνε στα emails του με τον Τζέφρι Έπσταϊν

Στο φως της δημοσιότητας νέα emails που φέρεται να έστειλε στον Τζέφρι Έπσταϊν και τη Γκίσλεϊν Μάξγουελ, όταν ενημερώθηκε ότι μια βρετανική εφημερίδα επρόκειτο να δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τους τρεις τους
LIFO NEWSROOM