Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ και σε δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ

Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ και σε δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ Facebook Twitter
0

Οι αντίπαλοι ηγέτες της Βοσνίας συμφώνησαν χθες στις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποδοχή της αίτησης εισδοχής της χώρας και άνοιξαν τον δρόμο για την εξασφάλιση μιας δανειακής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που χρειάζεται επειγόντως η χώρα.


Η Βοσνία, εθνικά διασπασμένη και με οικονομικά προβλήματα, αιτήθηκε τον Φεβρουάριο να ενταχθεί στην ΕΕ και ήλπιζε ότι οι Βρυξέλλες θα εξέταζαν το αίτημά της στο υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Ιουλίου, αλλά η κίνηση ματαιώθηκε λόγω διαφωνιών. Χωρίς την προοπτική συμμετοχής στην ΕΕ, η Βοσνία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει πίσω από τις γειτονικές της χώρες οι οποίες επίσης αναδύθηκαν από την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και οι οποίες είτε ήδη ανήκουν στην ΕΕ είτε βρίσκονται πιο κοντά στην πλήρη ένταξή τους.


«Σήμερα λύσαμε μια σειρά θεμάτων τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την αποδοχή της αίτησης εισδοχής της χώρας, (...) αλλά επίσης ανοίγουν και τον δρόμο για τη συμφωνία με το ΔΝΤ", είπε ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ηγέτης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού βοσνιακού κόμματος SDA και επικεφαλής της τριμελούς προεδρίας της χώρας, που αντιπροσωπεύει τρεις εθνικότητες.


Η αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας είχε απορρίψει δύο βασικές μεταρρυθμίσεις - την επέκταση μιας εμπορικής συμφωνίας που είχε η Βοσνία με την Κροατία ώστε να καλύψει όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντονισμού με τις Βρυξέλλες.


Στο μεταξύ, οι Βόσνιοι ηγέτες αρνήθηκαν να υπογράψουν μια επιστολή προθέσεως με το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το Ταμείο να καθυστερήσει την εξέταση της συμφωνίας, η οποία είχε προγραμματιστεί από το διοικητικό του συμβούλιο για τα μέσα Ιουλίου. Οι αντιρρήσεις στη συμφωνία αποσύρθηκαν μετά από την παρέμβαση της Γερμανίας η οποία υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τη χώρα συνολικά, και τη Σερβική Δημοκρατία συγκεκριμένα, να μετριάσει τις επιπτώσεις της συμφωνίας στους αγρότες.


Χθες, σε συνάντηση που είχε προτείνει η ΕΕ, οι ηγέτες των μεγαλύτερων βοσνιακών και σερβικών πολιτικών κομμάτων συμφώνησαν να υπερβούν τις διαφωνίες τους. Οι Σέρβοι συμφώνησαν για τον μηχανισμό που θα αφορά την ΕΕ και οι Βόσνιοι υπέγραψαν τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Οι Σέρβοι δέχθηκαν επίσης και μια στρατηγική για τις συγκοινωνίες όλης της χώρας, στην οποία είχαν προβάλλει αντίσταση, και η οποία αποτελεί προϋπόθεση της ΕΕ για την έγκριση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τουλάχιστον για την κατασκευή δικτύου λεωφόρων και δρόμων.

 

Πηγές που πρόσκεινται στο ΔΝΤ έχουν πει ότι η επόμενη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να εξετάσει την έγκριση μιας τρίχρονης δανειακής συμφωνίας 550 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βοσνία, θα μπορέσει να προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM