Ανησυχίες εκφράζει η μητέρα του Ασάνζ για την υγεία του - «Άγνοια» δηλώνει ο Τραμπ

Ανησυχίες εκφράζει η μητέρα του Ασάνζ για την υγεία του - «Άγνοια» δηλώνει ο Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Έκκληση στις βρετανικές Αρχές απηύθυνε η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ στις βρετανικές Αρχές να είναι «υπομονετικοί, ευγενικοί και καλοί» μαζί του λόγω της επιβαρυμένης υγείας του την ίδια στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει «άγνοια».

Η Κριστίν Ασάνζ που στηρίζει τη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών για να αφεθεί ελεύθερος ο 47χρονος γιος της, υπενθύμισε τις ανησυχίες για την υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από την επταετή παραμονή του εντός του κτιρίου της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, μέχρι τη σύλληψή του χθες από την αστυνομία.

«Η έκκληση μιας μάνας στην αστυνομία, στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στο προσωπικό των δικαστηρίων για το γιο μου Τζούλιαν».

Όπως είπε, ο Αυστραλός υπήκοος Ασάνζ «κρατείται χωρίς να του έχουν ασκηθεί διώξεις» για οκτώ χρόνια, έχει στερηθεί καθαρό αέρα, το φως του ήλιου και τη σωματική άσκηση για έξι χρόνια και πέρασε τρία χρόνια άρρωστος, με πόνους και του αρνήθηκαν την αρμόζουσα ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη».

«Παρακαλώ να είστε υπονομευτικοί, ευγενικοί και καλοί μαζί του», ανέφερε η Κριστίν Ασάνζ.

«Παρά το γεγονός ότι είναι άρρωστος και υποφέρει από πόνους από την παρατεταμένη κράτηση και βασανιστήρια, το ηθικό του Τζούλιαν παραμένει ακμαίο!», έγραψε, προσθέτοντας ότι ο γιος της «θα έπρεπε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο», αφότου έφυγε από την πρεσβεία.

Παράλληλα κατηγόρησε την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που στήριξε τη σύλληψη του Ασάνζ και ευχαρίστησε τον Ισημερινό για τη βοήθειά του για «ζητωκραυγές για τη βάναυση, βάρβαρη και παράνομη σύλληψη του γενναίου, βασανισμένου πολυβραβευμένου δημοσιογράφου γιου μου Τζούλιαν!».

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε με tweet του ότι: «η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι αποκάλυψε ενοχοποιητικά στοιχεία για τις θηριωδίες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θα πρέπει να συναντά την αντίθεση της βρετανικής κυβέρνησης».

Ο ιστότοπος συλλογής υπογραφών change.org που δημιούργησε η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 36.000 υπογραφές καλώντας την αυστραλιανή κυβέρνηση να βοηθήσει στην απελευθέρωση του Ασάνζ «πριν να είναι πολύ αργά».

Από την άλλη, οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις πληροφορίες του WikiLeaks για τη Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, ένδειξη ότι υποστηρίζει αυτόν τον ιστότοπο, διαβεβαίωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του WikiLeaks, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε αόριστα: «Δεν ξέρω τίποτα για το WikiLeaks, δεν είναι δουλειά μου», είπε, παραπέμποντας για περισσότερες διευκρινίσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το 2016 όμως, όταν ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν κλαπεί από τον Τζον Ποντέστα, τον διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου της Κλίντον, ο Τραμπ είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι «λατρεύει το WikiLeaks».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Πενς υποστήριξε ότι η δήλωση αυτή δεν ήταν «σε καμία περίπτωση έκφραση υποστήριξης σε έναν οργανισμό που σήμερα καταλαβαίνουμε ότι συνέβαλε στη διαρροή πληροφοριών που είχαν χαρακτηριστεί αμυντικά απόρρητα από τις ΗΠΑ».

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, εν μέρει για να αποφύγει μια ενδεχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και περίπου 500.000 απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τη δράση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /dpa / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM