Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη σε Ευρώπη και Ασία- Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα

Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη σε Ευρώπη και Ασία- Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα Facebook Twitter
EPA
0

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές εξέφρασαν την ανησυχία τους σήμερα για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, με την ΕΕ, τη Βρετανία και την Ινδία να ανακοινώνουν ήδη αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες προσπαθούσαν να προσδιορίσουν εάν η μετάλλαξη είναι ανθεκτική στο εμβόλιο.

Η Βρετανία απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες και ζήτησε από τους Βρετανούς ταξιδιώτες που επιστρέφουν από εκεί να τίθενται σε καραντίνα, ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ στοχεύει επίσης να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια στην περιοχή.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για την νέα παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα, ενώ η είδηση έπληξε τις παγκόσμιες μετοχές και τις τιμές του πετρελαίου εν μέσω φόβων για το τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις ήδη κλονισμένες οικονομίες σε ολόκληρη τη νότια Αφρική. 

Η νέα μετάλλαξη έχει μια πρωτεϊνική ακίδα, που είναι δραματικά διαφορετική από αυτή του αρχικού κορωνοϊού στην οποία βασίζονται τα εμβόλια για τον COVID-19, δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, εγείροντας φόβους για το πώς θα τα καταφέρουν τα τρέχοντα εμβόλια, τα οποία είναι επιτυχή έναντι της πιο γνωστής μετάλλαξης Δέλτα.

«Όπως περιέγραψαν οι επιστήμονες, αυτή είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα», δήλωσε στο Sky News ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση στη Γενεύη σήμερα. Οι ειδικοί θα συζητήσουν τους κινδύνους που παρουσιάζει και εάν πρέπει να χαρακτηριστεί ως μετάλλαξη που παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον ή ανησυχητική μετάλλαξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Christian Lindmeier.

Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη σε Ευρώπη και Ασία- Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα Facebook Twitter
FT

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής αυτής έχουν καταγραφεί και η πρώιμη ανάλυση δείχνει ότι έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων» που απαιτούν περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Lindmeier.

Ένας επιδημιολόγος είπε ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πιθανότατα αυτός ο ιός βρίσκεται ήδη σε άλλα μέρη. Έτσι, αν κλείσουμε την πόρτα τώρα, μάλλον θα είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Ben Cowling από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η Νότια Αφρική θα μιλήσει με τις βρετανικές αρχές για να προσπαθήσουν να τις πείσουν να επανεξετάσουν την απαγόρευσή τους, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Πρετόρια. 

«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημιά που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση τόσο στις τουριστικές βιομηχανίες όσο και στις επιχειρήσεις και των δύο χωρών», ανέφερε σε δήλωσή του η υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor.

Η μετάλλαξη, που ονομάζεται B.1.1.529, έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους πολίτες του να ταξιδεύουν στη νότια Αφρική, καθώς έχει ήδη εντοπιστεί ένα κρούσμα του νέου στελέχους σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από το Μαλάουι.

«Είμαστε στα πρόθυρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. 

«Η βασική μας αρχή είναι να ενεργούμε γρήγορα, δυνατά και άμεσα» πρόσθεσε.

Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη σε Ευρώπη και Ασία- Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα Facebook Twitter
FT

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη επεκτείνει την τρίτη δόση στους εμβολιασμούς και έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς, καθώς η ήπειρος μάχεται με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, με επικεφαλής την μετάλλαξη Δέλτα την ώρα που υπάρχουν πολλές αναφορές για ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων. 

Το νέο κύμα και η ανακάλυψη της νέας μετάλλαξης έρχονται καθώς η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν στον χειμώνα, με περισσότερους ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους ενόψει των Χριστουγέννων, προσφέροντας ένα γόνιμο έδαφος για νέες μολύνσεις.

Η Ιταλία επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε άτομα που έχουν επισκεφθεί χώρες της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες 14 ημέρες και η Γερμανία θα κηρύξει τη Νότια Αφρική ως περιοχή μετάλλαξης του ιού, δήλωσε πηγή του υπουργείου Υγείας. 

Η Τσεχική Δημοκρατία πρόκειται να απαγορεύσει σε ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της Νότιας Αφρικής την είσοδο στη χώρα, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την παραλλαγή του κορωνοϊού B.1.1.529.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο και θα ισχύει για πολίτες εκτός ΕΕ που είχαν περάσει περισσότερες από 12 ώρες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, τη Σουαζιλάνδη, τη Ζιμπάμπουε, τη Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη ή τη Ζάμπια τις τελευταίες 14 ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Jakub Kulhanek, νωρίτερα σήμερα.

Την ίδια ώρα, η Ινδία εξέδωσε μια συμβουλή προς όλα τα κράτη να δοκιμάσουν και να ελέγξουν διεθνείς ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και άλλες «επικίνδυνες» χώρες, καθώς είχε ήδη χαλαρώσει ορισμένους από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι θα περιορίσει επίσης τις αφίξεις από την περιοχή και η Ιαπωνία ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και πέντε άλλες αφρικανικές χώρες.

Ο κορωνοϊός μέχρι στιγμής έχει μολύνει σχεδόν 260 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο ενώ ο απολογισμός των θανάτων παγκοσμίως ανέρχεται στα 5,4 εκατομμύρια.

Με πληροφορίες του Reuters/FT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ