Ζελένσκι: Ανεπιθύμητος ο Γερμανός Πρόεδρος στο Κίεβο- Αντιδράσεις στη Γερμανία

Ανεπιθύμητος ο Γερμανός Πρόεδρος στο Κίεβο με απόφαση Ζελένσκι- Αντιδράσεις στη Γερμανία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Η απόφαση του Ουκρανού προέδρου να πει ότι ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο έχει προκαλέσει απογοήτευση στους Γερμανούς πολιτικούς, που προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Ο Σταϊνμάιερ, που θεωρείται σύμβολο της ήπιας γραμμής πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, είχε σχεδιάσει να επισκεφθεί το Κίεβο την Τετάρτη μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής.

Ωστόσο, ο Γερμανός πρόεδρος έπρεπε να ακυρώσει το ταξίδι του - κάτι που δεν είχε δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας — αφού το Κίεβο δήλωσε ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος.

Η κίνηση ήταν ταπείνωτική για τον Γερμανό Πρόεδρο, έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών που συνδέεται στενά με την προηγούμενη πολιτική του Βερολίνου να επιδιώκει στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία - αλλά και για τη Γερμανία συνολικά.

Ως ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο Σταϊνμάιερ είναι ο υψηλότερος εκπρόσωπος του γερμανικού κράτους.

Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι γνωστοποίησε την απόφασή του λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο μυστικό ταξίδι του Γερμανού ομολόγου του, μετά από μέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, και το γεγονός ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν την είδηση στη γερμανική ταμπλόιντ Bild, βαθαίνει τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι βρήκε την απόφαση Ζελένσκι «ενοχλητική».

Αντιδρώντας στην πρόσκληση να επισκεφθεί ο ίδιος την Ουκρανία, ο Σόλτς είπε στο ραδιόφωνο RBB24 ότι δεν σχεδίαζε κανένα τέτοιο ταξίδι στο εγγύς μέλλον.

Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι είχε πάει στο Κίεβο μόλις μια εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και ότι μιλούσε τακτικά στον Ζελένσκι στο τηλέφωνο. Η πιο πρόσφατη συνομιλία τους ήταν την Κυριακή.

Σε επίσημη δήλωση, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε μια ήπια αντίδραση στην ουκρανική κίνηση, λέγοντας ότι ο Σταϊνμάιερ «έχει πάρει και παίρνει μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι είχε επίσης απευθυνθεί απευθείας στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί. «Ενώ κατανοώ την υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, αναμένω από τους Ουκρανούς αντιπροσώπους να τηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην αναμειγνύονται αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας», δήλωσε ο Rolf Mützenich, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κέντρου.

Ο Michael Roth, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, δήλωσε στο Politico ότι ήταν «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ουκρανού Προέδρου.

«Αυτός (ο Γερμανός Πρόεδρος) θα ταξίδευε ως ο ανώτατος εκπρόσωπος της χώρας μας με ένα σαφές μήνυμα: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας — με λόγια και με πράξεις. Είναι κρίμα», είπε.

Ο Michael Roth επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη μαζί με δύο άλλους κορυφαίους βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, τη Marie-Agnes Strack-Zimmermann από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), πρόεδρο της επιτροπής άμυνας της Γερμανικής Βουλής και τον Anton Hofreiter των Πρασίνων, τον πρόεδρο του Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η τριάδα συναντήθηκε με Ουκρανούς βουλευτές και ο Michael Roth έκανε λόγο για έναν πολύτιμο διάλογο. «Μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Ουκρανία. Στις συνομιλίες μας μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε πολλά πράγματα», είπε.

Ο Strack-Zimmermann είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η απόφαση Ζελένσκι «δεν ήταν φιλική», αλλά εξέφρασε επίσης κάποια κατανόηση.

«Τα νεύρα είναι παντού έντονα», είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί καλύτερα «παρασκηνιακά» και όχι δημόσια.

Ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι ο Ζελένσκι ήθελε να μεταβεί στο Κίεβο ο καγκελάριος Σολτς και όχι ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ, και να ανακοινώσει δε, την προμήθεια περισσότερων όπλων.

«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο, ώστε να λάβει άμεσες πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ ο Σταϊνμάιερ είναι αρχηγός κράτους, ο ρόλος του είναι μάλλον συμβολικός. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον καγκελάριο Σολτς.

Αυτός ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, καθυστερεί να αποφασίσει εάν θα προμηθεύσει γερμανικά τανκς και βαρέα όπλα στην Ουκρανία παρά την πίεση των εταίρων του συνασπισμού.

Ο Wolfgang Kubicki, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι εάν ο στόχος του Ζελένσκι ήταν πράγματι να πιέσει τον Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο και να διακηρύξει ένα νέο επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης, οι ενέργειες του Ουκρανού ηγέτη μπορεί να ήταν αντιπαραγωγικές.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον καγκελάριο μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το FDP να ταξιδεύει σε μια χώρα που κηρύσσει τον αρχηγό του κράτους της χώρας μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», δήλωσε ο Kubicki στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου DPA.

Ο Jacques Schuster, επικεφαλής σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας Welt, υποστήριξε ότι «ο Ζελένσκι δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια». Σημείωσε ακόμα, ότι η Γερμανία ήταν «ο μεγαλύτερος (οικονομικός) δωρητής του Κιέβου από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Η κίνηση του Ζελένσκι (χθες) έγινε την ίδια ημέρα που συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της Γερμανίας για να συζητήσει τις πιθανές παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη αλλαγής θέσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση μας είναι αμετάβλητη: Έχουμε προμηθεύσει όπλα, συνεχίζουμε να προμηθεύουμε, αλλά δεν μιλάμε για ποιότητες, ποσότητες ή ημερομηνίες.»

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ