Ανακαλύφθηκαν χαμένοι οικισμοί προ-ισπανικού πολιτισμού στην πυκνή ζούγκλα του βολιβιανού Αμαζονίου

Ανακαλύφθηκαν χαμένοι οικισμοί προ-ισπανικού πολιτισμού στην πυκνή ζούγκλα του βολιβιανού Αμαζονίου Facebook Twitter
Φωτογραφία από την τεχνολογία Lidar του οικισμού Cotoca που ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο - Φωτ.: PHOTO: H. PRUMERS/GERMAN ARCHAEOLOGICAL INSTITUTE
0

Οι θρύλοι αιώνων που μιλούν για χαμένες πολιτείες στην άγρια, απροσπέλαστη φύση του Αμαζονίου, μοιάζουν να επιβεβαιώνονται. 

Τεράστιοι οικισμοί που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα και φιλοξενούν πήλινα κτίσματα και πυραμίδες ύψους όσο μια οκταώροφη πολυκατοικία, ανακαλύφθηκαν κρυμμένοι στον Αμαζόνιο της Βολιβίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα -που κατέστησαν εφικτά με τη βοήθεια εξελιγμένης τεχνολογίας χαρτογράφησης, ικανής να διαπερνά την πυκνή βλάστηση των δασών που εδώ και χρόνια εμποδίζει τις έρευνες στην περιοχή- ανατρέπουν την πεποίθηση ετών πως η περιοχή δεν είχε εξελιγμένες κοινωνίες έως ότου φτάσουν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, το 16ο αιώνα. 

«Αυτό είναι το πρώτο από ό,τι ελπίζουμε θα είναι μια τεράστια σειρά μελετών που θα αποκαλύψει τις προκαταλήψεις για το πώς έμοιαζαν τα προ-ισπανικά πολιτεύματα στον Αμαζόνιο, σε ό,τι αφορά την πολυπλοκότητα, το μέγεθος και την πυκνότητα» αναφέρει ο Κρις Φίσερ, αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο editorial του που συνοδεύει τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature

Η προ-αποικιοκρατίας ζωή στην περιοχή θεωρείτο πως χαρακτηριζόταν από μικρές ομάδες με περιορισμένη κοινωνική ανάπτυξη και γεωργικά συστήματα, υποστηρίζει ο δρ. Φίσερ, προσθέτοντας όμως πως «αυτές οι τοποθεσίες υπερβαίνουν τα όρια αυτού που θα αποκαλούσαμε πόλεις». 

Για την έρευνα που διεξήχθη το 2019, επιστήμονες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν ελικόπτερο εξοπλισμένο με τεχνολογία LIDAR (LIght Detection And Ranging) που επιτρέπει τη συλλογή υψομετρικών δεδομένων μεγάλης πυκνότητας και ακρίβειας με τεχνικές σάρωσης με laser. Μ'αυτόν τον τρόπο σάρωσαν πάνω από 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια Μπένι της Βολιβίας.

Η αποστολή αυτή αποκάλυψε 26 οικισμούς σε πρωτοφανή λεπτομέρεια, εκ των οποίων οι 11 ήταν προηγουμένως άγνωστοι. Κάποιοι από τους οικισμούς περιλάμβαναν σύνθετους τύμβους, κανάλια και δεξαμενές, καθώς και τεράστιες πυραμίδες. 

Ανακαλύφθηκαν χαμένοι οικισμοί προ-ισπανικού πολιτισμού στην πυκνή ζούγκλα του βολιβιανού Αμαζονίου Facebook Twitter
Ο χάρτης του Landivar, ενός από τους οικισμούς των Casarabe που ανακαλύφθηκαν στον βολιβιανό Αμαζόνιο - Φωτ.:H. PRUMERS/GERMAN ARCHAEOLOGICAL INSTITUTE

«Τα ευρήματα είναι περαιτέρω αποδείξεις που αμφισβητούν τη μακροχρόνια πεποίθηση πως η ανθρώπινη παρουσία στη δυτική Αμαζονία ήταν αραιή» εξηγεί ο καθηγητής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο McGill, Όλιβερ Γκουμς - ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα. 

Οι οικισμοί πιστεύεται πως οικοδομήθηκαν από τον πολιτισμό των Casarabe, ανθρώπους που εποίκισαν τα πεδινά του Αμαζονίου, έναν συνδυασμό σαβάνας και διάσπαρτων δασών στη σημερινή Βολιβία, πριν από 600 - 1.500 χρόνια. 

Σε αντίθεση με τη «γειτονική» αρχαίο πολιτισμό των Ίνκας, που συχνά χρησιμοποιούσαν το ηφαιστειογενές πέτρωμα του ανδεσίτη ή ψαμμίτη για την κατασκευή των κτισμάτων τους, η αρχιτεκτονική των Casarabe ήταν φτιαγμένη από χώμα, άμμο και λάσπη που οι τεχνίτες συμπίεζαν. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Ο αρχιτέκτονας του Μεσαίωνα που ζουν τώρα οι ΗΠΑ λέγεται Samuel A. Alito

Διεθνή / Explainer: Ο αρχιτέκτονας του Μεσαίωνα που ζουν τώρα οι ΗΠΑ λέγεται Samuel A. Alito

Eδώ και δεκαετίες ένας άντρας χάραζε μεθοδική στρατηγική για την τελική ανατροπή της απόφασης που κατέστησε για χρόνια νόμιμες τις αμβλώσεις ή πώς ο Νόμος ανετράπη από μία τσαρλατανιά του 17ου αιώνα…
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ