Αναβολή των εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης - Τι απαντά ο Γιλντιρίμ

Αναβολή των εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης - Τι απαντά ο Γιλντιρίμ Facebook Twitter
EPA
0

Την εκτίμηση ότι διακυβεύεται η νομιμότητα των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στη χώρα, διατύπωσε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) καλώντας στην αναβολή των εκλογών αυτών.

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης εκφράζει τη βαθιά ανησυχία ότι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή και τη διοργάνωση πραγματικά δημοκρατικών εκλογών και επιβεβαιώνει ότι, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα διακυβεύεται η συνολική νομιμότητα αυτών των εκλογών.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης θυμίζει στη Τουρκία ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η ταχεία έγκριση των νέων εκλογικών κανόνων δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για τα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν τόνισε η ΚΣΣΕ.

«Η Επιτροπή αποδοκιμάζει ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και εξής. Σύμφωνα με τις ανησυχίες της Επιτροπής της Βενετίας, η Επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», αναφέρεται.

Παράλληλα εκφράζεται η ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα «επιδράσει αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους».

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες από κοινού, θέτουν σε σοβαρή πρόκληση τον δημοκρατικό χαρακτήρα των εκλογών», υπογράμμισε η Επιτοπτή, καλώντας τις τουρκικές αρχές να αναβάλουν τη διεξαγωγή αυτών.

«Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», απαντά ο Γιλντιρίμ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει «να κοιτάζει τη δουλειά της». Όπως είπε η Τουρκία έχει διεξάγει «εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%». «Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, η Τουρκία θα διεξαγάγει».

Την περασμένη Πέμπτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι θα είναι δύσκολη η διεξαγωγή ανοιχτών και διαφανών εκλογών υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM