Αμερικανός ΥΠΕΞ: Το ΙΚ έχει ισχυροποιηθεί σε ορισμένες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Το ΙΚ έχει ισχυροποιηθεί σε ορισμένες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο παραδέχτηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι σήμερα "πιο ισχυρό απ' ότι ήταν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια" σε "ορισμένες ζώνες" του Ιράκ και της Συρίας.

Ο διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την άνοιξη το τέλος του "χαλιφάτου" που είχε ιδρύσει η τζιχαντιστική οργάνωση σε εδάφη των δύο αυτών χωρών από το 2014. Από τα τέλη του 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι το ΙΚ ηττήθηκε.

Όμως το Πεντάγωνο, σε μια πρόσφατη έκθεσή του, διαπιστώνει μια "επανεμφάνιση" του ΙΚ αφότου η Ουάσινγκτον "αποσύρθηκε εν μέρει" από τη Συρία. "Μολονότι απώλεσε το «χαλιφάτο» του, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία ενίσχυσε τις ανταρτικές δυνατότητές του στο Ιράκ και ξανάρχισε τη δράση του στη Συρία αυτό το τρίμηνο", αναφέρεται στην έκθεση.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Μάικ Πομπέο εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι "περίπλοκη".

"Υπάρχουν ορισμένες ζώνες όπου το ΙΚ είναι σήμερα πιο ισχυρό απ' ό,τι ήταν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Όμως το χαλιφάτο δεν υπάρχει πια και η δυνατότητά του να εξαπολύει επιθέσεις στο εξωτερικό έχει εξασθενήσει σημαντικά. Περιορίσαμε σημαντικά την απειλή, όχι εξ ολοκλήρου αλλά ουσιωδώς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά που κάναμε", διαβεβαίωσε.

Μιλώντας εξάλλου για τη Βόρεια Κορέα, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε να διαφωνεί με τον Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι οι πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ δεν αποτελούν πρόβλημα.

"Εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Θα προτιμούσα να μην το κάνουν", είπε ο Πομπέο.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την Παρασκευή δύο πυραύλους, στην έκτη δοκιμή αυτού του είδους μέσα σε τρεις εβδομάδες. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι δοκιμές έγιναν σε αντίποινα για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί πρόκληση.

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM