Alibaba: Ο Τζακ Μα αποχωρεί από την ηγεσία του κινεζικού κολοσσού ανήμερα των γενεθλίων του

Alibaba: Ο Τζακ Μα αποχωρεί από την ηγεσία του κινεζικού κολοσσού ανήμερα των γενεθλίων του Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Τζακ Μα, πρόεδρος και συνιδρυτής της Alibaba, αποχωρεί επίσημα από την ηγεσία της κινεζικής εταιρείας σήμερα, ανήμερα των 55ων γενεθλίων του. 

Ο Τζακ Μα, που υπήρξε πρόεδρος στον μεγαλύτερο όμιλο τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, την Alibaba Group, θα ασχοληθεί πλέον με το φιλανθρωπικό έργο. Ο ίδιος ίδρυσε το 2014 το Ίδρυμα Τζακ Μα, εμπνεόμενος από το ίδρυμα που δημιούργησαν οι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Σύμφωνα με τον Ντάνκαν Κλαρκ, συγγραφέα του βιβλίου Alibaba: The House That Jack Ma Built, ο Μα, εδώ και καιρό ασχολείται με τη φιλανθρωπία, το περιβάλλον, την ενδυνάμωση των γυναικών και την ανάπτυξη. 

Ο Τζακ Μα ξεκίνησε ως δάσκαλος αγγλικών και αναρριχήθηκε ραγδαία στο κινεζικό και στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα. Έως το 2013 υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Alibaba και το 2014 έγινε εκτελεστικός πρόεδρός της, οδηγώντας την σε μια διαρκή επέκταση εντός κι εκτός της Κίνας. «Πριν φτάσω στην ηλικία των 70 θα ήθελα να κάνω κάτι σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση», είχε πει πέρυσι, όταν γνωστοποίησε ότι θα παραιτηθεί. 

Παρότι ο Μα αναχωρεί από την διοίκηση της Alibaba αναμένεται να συνεχίσει να διαμορφώνει το μέλλον της εταιρείας, καθώς θα αποτελεί εφ' όρου ζωής μέλος της Alibaba Partnership, μίας ομάδας 36 ατόμων, που μπορεί να ορίσει την πλειοψηφία των διευθυντών στο διοικητικό συμβούλιο. Παράλληλα εξακολουθεί να διατηρεί το 6,22% των μετοχών της εταιρείας. Ο Ντάνιελ Τσανγκ, μέχρι σήμερα CEO της εταιρείας, αναμένεται να αντικαταστήσει τον Μα. 

Τον Νοέμβριο ο Μα τιμήθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας ως ένας από τους 100 ανθρώπους που συνέβαλαν στην οικονομική μεταμόρφωση της Κίνας της τελευταίες δεκαετίες. Το γεγονός γνωστοποιήθηκε από την επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος, του οποίου ο Μα είναι μέλος. Η αποκάλυψη συνέπεσε με την αυξανόμενη ανησυχία για τον στενότερο έλεγχο του ιδιωτικού τομέα της Κίνας κατά την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ. 

Ο Μα αποχωρεί από την Alibaba σε σχετικά νεαρή ηλικία Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως ήθελε να αποσυρθεί νωρίτερα από τον Μπιλ Γκέιτς που παραιτήθηκε από την ηγεσία της Microsoft το 2014 σε ηλικία 58 ετών. Μερικοί συνέδεσαν την χρονική στιγμή της παραίτησης Μα με τους αυξανόμενους περιορισμούς που θέτει η Κίνα στις εταιρείες του διαδικτύου, ωστόσο πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Μα αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του Πεκίνου. 

Ο πρώην δάσκαλος αγγλικών, που έγινε και ο διασημότερος και πλουσιότερος επιχειρηματίας της Κίνας με την περιουσία του να αγγίζει τα 40 εκατομμύρια δολάρια, μιλάει συχνά για την εκπαίδευση. Η παραίτησή του συμπίπτει, όχι μόνο με τα γενέθλιά του, αλλά και με την «Ημέρα του Δασκάλου» στην Κίνα. 

«Οι δάσκαλοι θέλουν πάντα οι μαθητές τους να τους ξεπερνούν, και έτσι το υπεύθυνο για μένα και την εταιρεία είναι να επιτρέψουμε σε νέους, περισσότερο ταλαντούχους ανθρώπους να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους», είχε δηλώσει πέρυσι ο Μα. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ