Ο ιδρυτής του κολοσσού τεχνολογίας Alibaba και δισεκατομμυριούχος, Jack Ma, έχει «χαθεί» το τελευταίο διάστημα από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς ασχολείται με τη τη φιλανθρωπία και ένα νέο χόμπι, την ζωγραφική.

 

Σύμφωνα με το CNBC, ο επιχειρηματίας εστιάζει στα χόμπι και τη φιλανθρωπία. «Είναι ήρεμος τώρα, του μιλάω κάθε μέρα», δήλωσε ο Τσάι Τάι, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Alibaba, σε συνέντευξή του στο «Squawk Box» του CNBC.

 

Alibaba
EPA

 

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος είχε μια δύσκολη χρονιά με την κινεζική κυβέρνηση. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μα είχε κάνει αρνητικά σχόλια για τις εποπτικές αρχές της Κίνας, μόλις λίγες ημέρες πριν από την δημόσια εγγραφή της Ant Group στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, σε ένα IPO που επρόκειτο να σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ. Όμως, οι αρχές ακύρωσαν τη δημόσια εγγραφή μόλις δύο ημέρες πριν την πραγματοποίησή της.

 

Αφότου το IPO ανεστάλη, ο Μα αποσύρθηκε από τη δημοσιότητα, πυροδοτώντας φήμες ότι είχε εξαφανιστεί. Τον Ιανουάριο εμφανίστηκε μέσω ενός βίντεο, για το φιλανθρωπικό του ίδρυμα. «Η ιδέα ότι ο Τζακ έχει αυτή την τεράστια δύναμη πιστεύω ότι δεν είναι ακριβώς σωστή. Είναι όπως εσύ και εγώ, είναι ένας κανονικός άνθρωπος. Έχτισε μία τεράστια εταιρεία αυτής της κλίμακας, έχει κάνει σπουδαία πράγματά για την κοινωνία. Νομίζω ότι σήμερα απλά θέλει να πει ‘Έι, θέλω να εστιάσω σε αυτό που πραγματικά θέλω να αφιερώσω τον χρόνο μου’», είπε ο Τσάι, εξηγώντας ότι αναφέρεται στα χόμπι και τις φιλανθρωπίες του.

 

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, οι κινεζικές αρχές φαίνεται ότι έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους τον Jack Μα. «Νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσετε το τι συμβαίνει με τον Jack Ma και το τι συμβαίνει με την εταιρεία μας. Η εταιρεία μας βρίσκεται σε κάποιο είδος αναδιάρθρωσης στον χρηματοοικονομικό τομέα και στο κομμάτι των αντιμονοπωλιακών πολιτικών. Έπρεπε να πληρώσουμε ένα μεγάλο πρόστιμo. Το αφήσαμε αυτό πίσω μας, επομένως, κοιτάζουμε μπροστά», εξήγησε ο Τσάι.