Αλαμπάμα: Εκτέλεση καταδικασμένου σε θάνατο με φονική ένεση

Αλαμπάμα: Εκτέλεση καταδικασμένου σε θάνατο με φονική ένεση Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ένας κρατούμενος καταδικασμένος σε θάνατο εκτελέστηκε στην πολιτεία Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο 64χρονος Αμερικανός που είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή σκότωσε έναν οδηγό φορτηγού, πατέρα επτά παιδιών το 1998 εκτελέστηκε την Πέμπτη με θανατηφόρα ένεση στην Αλαμπάμα, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της πολιτείας αυτής στις νότιες ΗΠΑ. 

Ο Κιθ Έντμουντ Γκάβιν εκτελέστηκε με φονική ένεση και ο θάνατός του επήλθε στις 18:32 (τοπική ώρα, 02:32 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Ο Γκάβιν, που δήλωνε αθώος, είχε καταδικαστεί για τον φόνο του Ουίλιαμ Κλέιτον, ενός οδηγού φορτηγού και πατέρα επτά παιδιών ηλικίας 68 ετών την ώρα που εκείνος έκανε ανάληψη χρημάτων από αυτόματο μηχάνημα για να πάει να δειπνήσει με τη σύζυγό του. 

Τότε ο Γκάβιν ήταν ελεύθερος υπό όρους αφού είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης 17 ετών για προηγούμενο φόνο που είχε διαπράξει στο Ιλινόις. 

Φέτος έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμη εκτελέσεις στην Αλαμπάμα, η μία από τις οποίες με εισπνοή αζώτου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά παγκοσμίως. Η εκτέλεση αυτή προκάλεσε έντονες επικρίσεις, με τον ΟΗΕ να τη συγκρίνει με μορφή «βασανιστηρίου». 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε την προγραμματισμένη εκτέλεση καταδικασμένου σε θάνατο στο Τέξας, έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων του. 

Το 2023 έγιναν στις ΗΠΑ 24 εκτελέσεις, ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 10 εκτελέσεις. 

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 πολιτείες από τις 50. Έξι άλλες (η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Οχάιο, το Όρεγκον, η Πενσιλβάνια και το Τενεσί) έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις έπειτα από απόφαση του κυβερνήτη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM