Άκαρπος ο πρώτος γύρος επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Άκαρπος ο πρώτος γύρος επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία Facebook Twitter
0

Άκαρπος απέβη ο πρώτος γύρος διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, μετά τις ατελέσφορες εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Οι επικεφαλής των δύο ισχυρότερων κομμάτων, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, συναντήθηκαν το προηγούμενο διήμερο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, όμως δεν τον έπεισαν ότι έχουν την απαραίτητη στήριξη στη Βουλή για να λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει κόμμα ή συνασπισμός που να έχει τις απαραίτητες έδρες ώστε να συγκροτήσει κυβέρνηση και να την στηρίξουν», δήλωσε ο κ. Ματαρέλα, σημειώνοντας πως «λίγες ημέρες περισυλλογής» θα βοηθήσουν τόσον τον ίδιο όσο και τις πολιτικές παρατάξεις.

Δεύτερος γύρος επαφών προγραμματίζεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, αν και η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

Πρώτο μεμονωμένο κόμμα στις κάλπες του Μαρτίου αναδείχτηκε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με το 32% των ψήφων. Η Λέγκα απέσπασε το 18%, όμως ο δεξιός συνασπισμός στον οποία ανήκει κέρδισε συνολικά το 37%.

Ωστόσο, καμία από τις δύο δυνάμεις δεν μπορεί να σταθεί αυτοδύναμα, ενώ οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης περιπλέκονται περαιτέρω από την απόφαση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που αναδείχτηκε τρίτη δύναμη, να μείνει στην αντιπολίτευση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα σχεδιάζουν μεταξύ τους συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές πάντως εάν το Κίνημα θα δεχτεί να συνεργαστεί με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ανήκει στον ίδιο συνασπισμό με τη Λέγκα.

Αγκάθι μπορεί επίσης να αποδειχτούν οι προτάσεις της Λέγκας για ένα κυβερνητικό «συμβόλαιο» στο μοντέλο της Γερμανίας, όπου τα συγκυβερνώντα κόμματα θα συμφωνήσουν σε ένα ξεκάθαρο και απλό πρόγραμμα και δεν θα προβούν σε βαθύτερες συνεργασίες.

Η εν λόγω πρόταση απορρίπτεται έως τώρα τόσο από τη Λέγκα όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα, που επιμένει στο να αναλάβει τον ρόλο της αριστερής αντιπολίτευσης.

Οι αγορές πάντως δεν έχουν ακόμα τιμωρήσει τη Ρώμη για το πολιτικό αδιέξοδο, με την απόδοση του 10ετους ομολόγου στη δευτερογενή αγορά να βρίσκεται στο 1,79%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM