Ακάρ: Η Κύπρος είναι «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία

Ακάρ: Η Κύπρος είναι «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία Facebook Twitter
0

Ότι η Κύπρος είναι «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ.


Είμαστε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο δια του διαλόγου, σημείωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, ωστόσο ανέφερε ότι στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ και της ασφάλειας δεν θα υποχωρήσουν με κανένα τρόπο. Ο ίδιος, είπε ακόμη ότι υποστηρίζουν τη συνέχιση των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση TRT, o Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «η Κύπρος για μας, για την Τουρκική Δημοκρατία, για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εθνική υπόθεση» και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε συνείδηση του ότι η μοίρα μας είναι ενωμένη με εκείνη των Κυπρίων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας ψυχή τε και σώματι».


Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός, τόνισε ότι «στο θέμα της ασφάλειας για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι δεν θα κάνουμε με κανένα τρόπο υποχώρηση, είναι ένα θέμα που δεν το εγκαταλείπουμε και το έχουμε δηλώσει με το πέρασμα του χρόνου σε όλες τις συνομιλίες».

  

«Εδώ τονίσαμε ξανά την ευχή μας για πραγματοποίηση αυτών των συνομιλιών δια της ειρηνικής οδού και μεθόδου και την επίλυση με βάση το διεθνές δίκαιο» είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς εδώ δεν επιβάλλουμε καμιά μέθοδο εργασίας σε σχέση με τη λύση. Δεν αποκλείουμε ούτε και καμιά μέθοδο λύσης. Αλλά από την άλλη εκφράσαμε ξανά με κάποιο τρόπο ότι δεν είναι ωφέλιμο για τις πλευρές να γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων. Εδώ είδαμε ότι είμαστε σύμφωνοι με τους φίλους μας».

 Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ακόμα ότι «ενώ συζητούνται αυτά τα θέματα κανείς πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρα ένα κράτος εγγυητής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ότι η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν σημαντικά δικαιώματα και ευθύνες». «Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις από κοντά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τόσο τα δικά μας δικαιώματα ως Τουρκική Δημοκρατία όσο και τα δικαιώματα και το δίκαιο της 'τδβκ'», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια δημιουργίας μπλοκ. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης καμιά απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία και η 'τδβκ'. Θέλω να το επαναλάβω άλλη μια φορά. Επομένως πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων με κανένα τρόπο».

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ακόμα ότι «εμείς επιθυμούμε όλα να γίνουν με ειρηνικές μεθόδους. Αλλά παρά τις θέσεις μας αυτές, θέλω να δηλώσω εδώ ότι είναι μάταιη η προσπάθεια για επίλυση των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών προβλημάτων με τετελεσμένα και με οποιαδήποτε απόφαση η οποία δεν μας συμπεριλαμβάνει». Όπως είπε «εδώ έχουμε ένα πεδίο 462 χιλιάδων χλμ το οποίο αποκαλούμε γαλάζια πατρίδα. Υπάρχει ο θαλάσσιος χώρος μας και αυτός έχει τον ουρανό του. Εδώ έχουμε δικαιώματα. Είναι καθορισμένα με τις διεθνείς συμφωνίες. Εμείς αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα εφαρμόσουν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε πρόοδο. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματά μας».

Σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στη θάλασσα από το Μπαρμπαρός, το Φατίχ και το Γιαβούζ, διευκρίνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται προσθέτοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν την ασφάλειά τους. Διασφαλίζουν ώστε τα πλοία μας εκεί να διεξάγουν τις τεχνικές εργασίες τους άνετα και μέσα σε γαλήνη». «Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την FETO (γκιουλενιστές) εκεί έγιναν λάθος σχόλια. Οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεχίζουν με επιτυχία τις εργασίες τους στη θάλασσα, τη ξηρά και τον αέρα», σημείωσε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι προηγουμένως είχαν φτάσει σε συμφωνία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας. «Πρώτα στην Αθήνα μια ευρεία τεχνική αντιπροσωπεία μας είχε επαφές με τους Έλληνες συνομιλητές της και συζήτησαν. Μετά τον Ιούνιο η ίδια αντιπροσωπεία συναντήθηκε στην Τουρκία. Εμείς υποστηρίξαμε την συνέχιση αυτών των συναντήσεων. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων μας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο μέσω αμοιβαίων συνομιλιών» κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Philenews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει στην πρώτη του επίσημη εκδήλωση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ως μονάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα μέλη της ένοπλης δύναμης που υπέστησαν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
LIFO NEWSROOM
Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Διεθνή / Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Η ιστορία της παγιδευμένης κοινότητας Αφγανών προσφύγων στη βάση Camp As Sayliyah στο Κατάρ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αμερικανικής παρέμβασης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM
Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Διεθνή / Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τη διάσωση 20 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι - Οργή στις αγροτικές πολιτείες, διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους
LIFO NEWSROOM
Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που διέπλευσε τον ωκεανό

Διεθνή / Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που περιέπλευσε τον ωκεανό

Μια μοναδική χειροποίητη σανίδα του σερφ, που χάθηκε το 2024 στην Τασμανία, διασχίζει 2.400 χλμ. μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη της χάρη στην τύχη, στη θάλασσα και στη δύναμη των social media
LIFO NEWSROOM