Αιγυπτιακό εφετείο απήλλαξε δύο γυναίκες που είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση για «επίθεση στις αξίες της κοινωνίας» μετά από βίντεο στο TikTok

 

«Το εφετείο αποδέχθηκε την έφεση που άσκησαν οι Haneen Hossam και Mawada al-Adham κατά της φυλάκισής τους», ανέφερε αξιωματούχος, που σύμφωνα με τον Guardian, δεν ήθελε να κατονομαστεί. Οι γυναίκες είχαν κριθεί ένοχες για «υποκίνηση ακολασίας και επίθεση κατά των αξιών της κοινωνίας» και είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών τον Ιούλιο για «προσβολή των δημόσιων ηθών».

 

Η Hossam είχε συλληφθεί τον Απρίλιο αφού δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok, λέγοντας στους 1,3 εκατ. ακολούθους πως νεαρές γυναίκες θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί της επί πληρωμή. Κατηγορήθηκε για «υποκίνηση ακολασίας», «επίθεση στα χρηστά ήθη» και «εμπορία ανθρώπων». Η Al-Adham, η οποία έχει περίπου 2 εκατ. ακολούθους στο Instagram, συνελήφθη τον Μάιο μετά τη δημοσίευση σατιρικών βίντεο.

 

Οι δύο γυναίκες είναι ανάμεσα στους δώδεκα influencers που συνελήφθησαν το 2020 στην Αίγυπτο. Τον Ιούνιο, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση την χορεύτρια της κοιλιάς Sama al-Masry κρίνοντάς την ένοχη για «υποκίνηση ακολασίας». Και εκείνη είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο TikTok.

 

Το 2018, μια τραγουδίστρια είχε συλληφθεί με την ίδια κατηγορία μετά από ένα βίντεο κλιπ που είχε γίνει viral, ενώ έναν χρόνο πριν μία τραγουδίστρια είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση μετά από παρόμοιες κατηγορίες. Η ποινή της μειώθηκε σε ένα έτος μετά από έφεση.

 


Με πληροφορίες από Guardian