Στη Σκωτία μετέβη απόψε ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος από τα τέλη Ιουλίου βρίσκεται στο Βέλγιο, μετά την απόσυρση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των ισπανικών αρχών.

 

Ο Καταλανός πολιτικός αναμένεται να δώσει το «παρών» σε συνέδριο, στο περιθώριο του φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα». Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο ταξίδι του Πουτζδεμόντ αφότου εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο.

 

«Προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Εδιμβούργο, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες» ανέφερε η Βαρκελώνη.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συμμετάσχει την Κυριακή σε ένα συνέδριο του Διεθνούς Φόρουμ «Πέρα από τα Σύνορα», κατόπιν πρόσκληση των οργανωτών.

 

Το φεστιβάλ δεν έχει ακόμη τροποποιήσει το πρόγραμμά του στην ιστοσελίδα του, όπου εξακολουθεί να αναφέρεται ότι στη συζήτηση θα δώσει το παρών ο νυν πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, στενός συνεργάτης του Πουτζδεμόν.

 

Σημειώνεται ότι η ισπανική δικαιοσύνη έχει αποσύρει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, καθώς η γερμανική δικαιοσύνη, όπου βρισκόταν πρωτύτερα ο Πουτζδεμόν, έκανε δεκτή μόνο την κατηγορία για οικονομικές παραβάσεις, απορρίπτοντας την κατηγορία για πρόκληση ένοπλης βίας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΑFP