Αγόρασε με £65 αντίγραφο του Βαν Ντάικ - 50 χρόνια μετά αποδείχτηκε αυθεντικό

Αγόρασε με £65 αντίγραφο του Βαν Ντάικ - 50 χρόνια μετά αποδείχτηκε αυθεντικό Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: George Mavroedis/Guardian
0

Ο ιστορικός τέχνης Κρίστοφερ Ράιτ είχε αγοράσει ένα αντίγραφο πίνακα του Βαν Ντάικ το 1970, όμως, στην πραγματικότητα εν αγνοία του κατείχε το αυθεντικό έργο του Φλαμανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα. 


«Το αγόρασα από έναν ανεξάρτητο έμπορο τέχνης στο δυτικό Λονδίνο. Το αγόραζα ως αντίγραφο, με την ιδιότητα του ιστορικού τέχνης. Δεν τον πρόσεξα, κατά κάποιο περίεργο τρόπο. Όπως λένε, τα παιδιά του τσαγκάρη έχουν τα χειρότερα παπούτσια. Οπότε, έτσι και με'μένα, η συλλογή τού ιστορικού τέχνης είναι η λιγότερο προσεγμένη» παραδέχεται ο Ράιτ που εκτιμά πως η αξία του πίνακα κυμαίνεται σε περίπου 40.000 λίρες - αν και κάποιοι Βαν Ντάικ πωλούνται σε επταψήφια τιμή. 


Ο πίνακας -ένα πορτρέτο της Ισαβέλλα Κλάρα Ευγενίας, ηγεμόνα των Ισπανικών Κάτω Χωρών στις Κάτω Χώρες και στη βόρεια Γαλλία- κρεμόταν στο καθιστικό του εδώ και χρόνια. 

Τώρα, μετά τη διαπίστωση τής αυθεντικότητάς του, ο Ράιτ θέλει να δώσει εν είδει μόνιμου δανείου το έργο σε δημόσιο ίδρυμα και συγκεκριμένα στο μουσείο Cannon Hall του Μπάρσλεϊ που φιλοξενεί μια συλλογή σπουδαίων έργων Ολλανδών και Φλαμανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα. 

Το έργο ανακάλυψε ένας επισκέπτης τού Ράιτ, ο Κόλιν Χάρισον, επικεφαλής επιμελητής Ευρωπαϊκής Τέχνης στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης. «Ήρθε να με δει. Συζητούσαμε. Μου λέει "πραγματικά πιστεύω πως ο πίνακάς είναι από τον Βαν Ντάικ"» θυμάται ο Ράιτ. 


Κι ο Χάρισον επιβεβαιώνει «είναι ο νορμάλ τρόπος για έναν επιμελητή μουσείου να αρχίσει να κοιτάζει γύρω τους τοίχους. Μου φάνηκε πως ο συγκεκριμένος ήταν ένας ενδιαφέρων πίνακας και, αν δεν έκανα λάθος, ήταν ο Βαν Ντάικ που τον είχε ζωγραφίσει». 

Ο Ράιτ αναγνωρίζει πως η ηγεμονική φυσιογνωμία που απεικονίζεται στο έργο ήταν αφοσιωμένη στις τέχνες καλή ηγέτις, αλλά ο ίδιος δεν συμπαθούσε το πορτρέτο. Παρακινημένος από τον Χάρισον, όμως, το πήγε στο Ινστιτούτο Τέχνης Courtauld στο κεντρικό Λονδίνο, όπου αποτιμήθηκε και αποκαταστάθηκε. 


«Ήταν βρώμικο και είχε κιτρινίσει, αλλά βρισκόταν σε αξιοπρεπή κατάσταση. Πλέον, το έργο είναι απολύτως θαυμάσιο» λέει ο ίδιος. 

Το έργο, διαστάσεων 81.5 εκατ. επί 70.5 εκατ., πιστεύεται πως χρονολογείται μεταξύ 1628 και 1632.

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM