Αγωνία για εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους στο Μεξικό- Ανέβηκε απότομα η στάθμη του νερού

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους στο Μεξικό - Απότομη αύξηση στο επίπεδο νερού Facebook Twitter
Επιχείρηση διάσωσης για τους δέκα παγιδευμένους ανθρακωρύχους - Φωτ.: EPA/Antonio Ojeda
0

Απότομη αύξηση του επιπέδου του νερού καταγράφεται στις στοές του πλημμυρισμένου ανθρακωρυχείου όπου παραμένουν παγιδευμένοι δέκα εργαζόμενοι στο βόρειο Μεξικό.

Το επίπεδο του νερού στη στοά υπ’ αριθμόν 2, που ανερχόταν την Παρασκευή στα 70 εκατοστά και θεωρητικά θα επέτρεπε την πρόσβαση μελών σωστικών συνεργείων, έφθασε χθες στα 12,92 μέτρα, υπογράμμισαν οι Αρχές σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι «μηχανικοί αποτιμούν την κατάσταση επιτόπου και τους λόγους αυτής της ξαφνικής αύξησης του επιπέδου του νερού».

Στις στοές 3 και 4, το επίπεδο του νερού βρίσκεται στα 15,5 και στα 12,5 μέτρα αντίστοιχα, με άλλα λόγια ανέβηκε 8 ως 10 μέτρα από τα επίπεδα που καταγράφονταν την Παρασκευή, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους στο Μεξικό - Απότομη αύξηση στο επίπεδο νερού Facebook Twitter
Διασώστες εργάζονται κοντά στην περιοχή όπου έχουν παγιδευτεί δέκα ανθρακωρύχοι - Φωτ.: EPA/Antonio Ojeda

«Οι μηχανικοί καταρτίζουν νέα στρατηγική για να μπορέσει να γίνει αποστράγγιση του νερού από το ορυχείο Ελ Πιναμπέτε» διαβεβαίωσαν οι Αρχές.

Η είδηση, όμως, αποτελεί πολύ σκληρό χτύπημα για τις οικογένειες των ανθρακωρύχων, που εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες ολοένα πιο έντονα την ανησυχία ότι η επέμβαση των σωστικών συνεργείων θα είναι πολύ καθυστερημένη για να σωθούν οι άνθρωποί τους.

Η αδελφή ενός από τους παγιδευμένους εργαζόμενους, η Μαγκνταλένα Μοντελόνγκο, δεν έκρυβε χθες την απογοήτευσή της. «Δεν έχω ιδέα ποια είναι η νέα στρατηγική που θα εφαρμόσουν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας «ίσως έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης».

Η εθνική συντονίστρια της Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνη για την επιχείρηση, η Λάουρα Βελάσκες, έσπευσε να διαβεβαιώσει τις οικογένειες με ανακοίνωσή της ότι «οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι δεν θα εγκαταλειφθούν».

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε «εξαιρετικές συνθήκες», εξήγησε, τονίζοντας πως το ορυχείο Ελ Πιναμπέτε βρίσκεται δίπλα στο Κόντσας Νόρτε, ορυχείο που είχε εγκαταλειφθεί πριν από περίπου τριάντα χρόνια επειδή «το επίπεδο του νερού ήταν πολύ υψηλό».

Οι μεξικανικές Αρχές διαβεβαίωναν την Παρασκευή πως υπήρχαν πλέον οι «συνθήκες» που επέτρεπαν να μπουν στο πλημμυρισμένο ορυχείο δύτες για να βρουν τους δέκα αγνοούμενους.

Χάρη στην ασταμάτητη άντλησή του, το επίπεδο του νερού είχε μειωθεί στα 70 εκατοστά στη μια από τις τρεις στοές στις οποίες χρειάζεται να μπουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων, ενώ έφθανε τα 30 μέτρα την επομένη του συμβάντος, την 3η Αυγούστου, διευκρίνιζε ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους στο Μεξικό - Απότομη αύξηση στο επίπεδο νερού Facebook Twitter
Συγγενείς των παγιδευμένων προσεύχονται και ξεσπούν - Φωτ.: EPA/Antonio Ojeda

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Την Τετάρτη, δύτης του στρατού μπήκε για μερικά λεπτά σε μια από τις στοές (την υπ’ αριθμόν 4), αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει διότι βρήκε «εμπόδια» που δεν το επέτρεπαν, ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας Κοαουίλα, ο Μιγκέλ Ρικέλμε.

Εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων, ανάμεσά τους δύτες των ενόπλων δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση με σκοπό τον εντοπισμό των αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Οι ελπίδες των συγγενών πως μπορεί να βρεθούν ζωντανοί έχουν σχεδόν εξανεμιστεί με δεδομένο το χρονικό διάστημα που έχει περάσει.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι ανθρακωρύχοι εκτελούσαν εργασίες εκσκαφής την 3η Αυγούστου όταν έγινε διάτρηση φρεατίου υπόγειων υδάτων.

Η πολιτεία Κοαουίλα, όπου εξορύσσεται ο περισσότερος άνθρακας στο Μεξικό, έχει ζήσει σειρά φονικών δυστυχημάτων σε ορυχεία στην πορεία των ετών. Το χειρότερο έγινε την 19η Φεβρουαρίου 2006, όταν 65 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης αερίου στην Πάστα δε Κόντσος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνή / Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ενθαρρύνω όλους τους εμπλεκόμενους στον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και ιδίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εργαστούν για μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ