Αγωνία για 21χρονο φωτορεπόρτερ που συνελήφθη από τους Ταλιμπάν καθώς συνεχίζονται οι εκτελέσεις

Αγωνία για τον 21χρονο φωτορεπόρτερ που συνελήφθη από τους Ταλιμπάν καθώς συνεχίζονται οι εκτελέσεις Facebook Twitter
Twitter
0

Εντείνεται ο φόβος για την τύχη του 21χρονου φωτορεπόρτερ που κρατείται από τους Ταλιμπάν για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Ο Morteza Samadi, 21 ετών, ανεξάρτητος φωτογράφος, ήταν ένας από τους πολλούς δημοσιογράφους που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις στο δρόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κάλυπτε τις διαδηλώσεις των γυναικών στη Χεράτ.

Όλοι οι υπόλοιποι απελευθερώθηκαν γρήγορα εκτός από αυτόν, η τύχη του οποίου αγνοείται. Μερικοί από τους κρατούμενους στην Καμπούλ ισχυρίζονται ότι ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν.

Ο φόβος για τον Morteza εντείνεται αφού οι Ταλιμπάν εξέθεσαν σε δημόσια θέα στις κεντρικές πλατείες της Χεράτ, τα πτώματα εκτελεσθέντων που είχαν καταδικαστεί.

Ιδρυτικό μέλος των των Ταλιμπάν, ο μουλά Nooruddin Turabi, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναφέρει τις εκτελέσεις, καθώς και τους ακρωτηριασμούς ως τιμωρία για μικρά εγκλήματα.

Αφού κυκλοφόρησαν φήμες στο διαδίκτυο ότι ο φωτογράφος είχε καταδικαστεί σε θάνατο, οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν μια δήλωση στην οποία αρνούνται ότι πρόκειται να εκτελεστεί και είπαν ότι θα τον αφήσουν ελεύθερο αφού διαλευκανθεί η υπόθεση από την «εθνική ασφάλεια».

Στην οικογένεια του επιτράπηκε μόνο ένα τηλεφώνημα διάρκειας ενός λεπτού από τη σύλληψή του στις 7 Σεπτεμβρίου. Ούτε καν ο ίδιος δεν γνώριζε για το τι μπορεί να κατηγορηθεί.

Ο αδελφός του Mustafa Samadi, είπε στον Guardian ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το πού και υπό ποιες συνθήκες κρατείται.

Η οικογένεια είπε ότι συνελήφθη όταν μαχητές των Ταλιμπάν τον σταμάτησαν ενώ εργαζόταν και βρήκαν στο τηλέφωνό του εικόνες των διαδηλώσεων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν έχω νέα για την τύχη του αδελφού μου εδώ και τρεις εβδομάδες» είπε ο Mustafa.

Η οικογένεια πιστεύει ότι μπορεί να κατηγορείται για υποκίνηση διαδηλώσεων. «Ο αδερφός μου δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και δεν πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», είπε.

Η μεταχείριση των Ταλιμπάν προς τους δημοσιογράφους και οι επιθέσεις τους στην ελευθερία του λόγου από τότε που ανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν προκαλεί έντονη κριτική από όλο τον κόσμο.


Στις 19 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 11 κανόνες που επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου στη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για τη κράτηση δημοσιογράφων.

Σε μια δήλωση καταδικάζοντας την κίνηση αυτή, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ανέφερε πως «Οι κανόνες απαγορεύουν στους δημοσιογράφους και τις οργανώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν ιστορίες αντίθετες με το Ισλάμ, να προσβάλλουν εθνικά πρόσωπα ή να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή.

»Οι κανόνες παρέχουν μεγάλο περιθώριο για ατομική ερμηνεία από το καθεστώς των Ταλιμπάν».

Με πληροφόιρες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM