Αγία Σοφία: Χωρίς τέλος οι βανδαλισμοί- Ξύνουν τοίχους για να πάρουν ενθύμιο

Αγία Σοφία: Βανδαλισμοί χωρίς τέλος- Ξύνουν τοίχους για να πάρουν ενθύμιο Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA/SEDAT SUNA
0

Βανδαλισμούς και φθορές στην πύλη του αυτοκράτορα καθώς επίσης καταστροφές στους τοίχους της Αγίας Σοφίας αποκαλύπτουν εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου. 

Στα social media κυκλοφορούν φωτογραφίες από την Αγία Σοφία με γυναίκες να ξύνουν τοίχους και να παίρνουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο ή φυλαχτό.

Μετά την παπουτσοθήκη στην ιστορική δεξαμενή νερού και την καταστροφή στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη, νέες εικόνες δείχνουν επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους για να πάρουν ενθύμιο.

Στους Χριστιανούς αποδίδουν οι Τούρκοι τους βανδαλισμούς

Τις συγκεκριμένες εικόνες αναπαρήγαγαν μαζικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας προκλητικά πως «τις καταστροφές προκαλούν Χριστιανοί που επισκέπτονται την Αγία Σοφία», μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Δεν ντρέπονται; Αποδείχθηκε ότι οι επισκέπτες που κατέστρεψαν τα μάρμαρα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανοί τουρίστες», γράφει τουρκική εφημερίδα.

«Αυτοί που παίρνουν τα κομμάτια θεωρώντας τα ιερά είναι ξένοι (ορθόδοξοι) τουρίστες. Θα μπορέσει κανείς να το διαπιστώσει εάν ερευνηθεί. Στο παρελθόν, οι τουρίστες αγόραζαν αναμνηστικά από ψηφιδωτά», σχολίασε η αρχιτέκτονας Seda Özen Bilgili.

«Αποδείχθηκε ότι αυτοί που έσπασαν την πόρτα και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανοί τουρίστες! Καταδικάζω την προσέγγιση ρεπορτάζ κοσμικών κύκλων στην Τουρκία, η οποία απέδιδε αυτόν τον βανδαλισμό στους μουσουλμάνους. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να προστατεύεται πιο προσεκτικά», τόνισε ο Τούρκος συγγραφέας, Yusuf Kaplan.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω συνιστούν έναν ακόμη λόγο «η Αγία Σοφία να είναι μουσείο», καθώς παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμη και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι.

«Δεν θα δει το 2050 αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»

Σε άρθρο με τίτλο «Η Αγία Σοφία είναι τεστ για την Κωνσταντινούπολη: Δεν θα δει το 2050 αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοση cumhuriyet.com.tr, αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας έχουν δει εικόνες βανδαλισμού στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και προσθέτει πως τα πλήθη που συρρέουν καθημερινά σε αυτή συμβάλλουν στην καταστροφή της.

Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο Μπαϊράμι πριν από μερικές εβδομάδες, μπήκαν στην Αγία Σοφία μέσα σε μία ημέρα περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες.

Όπως επισημαίνεται, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM