Το Αφγανιστάν στρατολογεί και οπλίζει πολίτες για να φρουρούν τα τεμένη

Το Αφγανιστάν στρατολογεί και οπλίζει πολίτες για να φρουρούν τα τεμένη Facebook Twitter
0

Οι αφγανικές αρχές στρατολογούν πολίτες και τους δίνουν όπλα για να φρουρούν τεμένη, καθώς πλησιάζει το νέο έτος για τους μουσουλμάνους και ο ιερός μήνας του Μουχάραμ για τους σιίτες, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους εναντίον της μειονότητας αυτής.


Ο αφγανός υπουργός Εσωτερικών Ουάις Μπαρμάκ δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον δυνάμεις σε χώρους λατρείας που θεωρείται πως μπορεί να απειληθούν κατά την Ασούρα, μια από τις σημαντικότερες επετείους του σιιτικού ημερολογίου, την 30ή Σεπτεμβρίου.


Δήλωσε επίσης ότι μοιράζονται όπλα «σε εκατοντάδες ανθρώπους» έπειτα από μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων και εκπροσώπων των σιιτών.


«Περισσότερες δυνάμεις θα σταθμεύουν σε χώρους λατρείας μετά την έναρξη του Μουχάραμ (σ.σ. του πρώτου μήνα στο ισλαμικό ημερολόγιο). Η εκπαίδευση εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι στρατολογήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών για τον σκοπό αυτό έχει πρακτικά ολοκληρωθεί», ανέφερε ο υπουργός σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση.


«Λήφθηκαν μέτρα για να εξασφαλιστεί η διανομή όπλων και άλλων απαραίτητων εφοδίων στους νεοσύλλεκτους, καθώς και μιας αμοιβής», πρόσθεσε.


«Μετά τα πρόσφατα ατυχή γεγονότα, ο πληθυσμός δεν πρέπει να υπολογίζει μόνο στις υπηρεσίες ασφαλείας για την προστασία του», υποστήριξε από την πλευρά του ο δεύτερος αντιπρόεδρος της χώρας Σαρουάρντ Ντανίς. «Ο πολίτες, ειδικά οι νέοι, πρέπει να οργανωθούν για να προστατεύσουν τα τεμένη στις περιοχές τους κατά τη διάρκεια του Μουχάραμ», πρόσθεσε ο ίδιος.


«Η διανομή όπλων σε χώρους λατρείας και σε ανθρώπους οι οποίοι στρατολογήθηκαν πρόσφατα, καθώς και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, θα αρχίσει σύντομα», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Μουράντ Αλί Μουράντ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.


Από το καλοκαίρι του 2016 η σιιτική κοινότητα του Αφγανιστάν έχει υποστεί πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών-καμικάζι, ιδιαίτερα μέσα σε τεμένη κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών.


Τον περασμένο μήνα, την 25η Αυγούστου 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν διαπράχθηκε επίθεση σε κατάμεστο τέμενος την ώρα της προσευχής της Παρασκευής· ενώ την 1η Αυγούστου, 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι του ΙΚ μέσα σε τέμενος στη Χεράτ (δυτικά).


Η επίθεση εκείνη προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης, η οποία κατηγορήθηκε ότι έχει εγκαταλείψει τη σιιτική μειονότητα και δεν της προσφέρει καμιά προστασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM