Αφγανισταν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν σε πάρκα και λούνα παρκ

Αφγανισταν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν σε πάρκα και λούνα παρκ Facebook Twitter
Γυναίκες με μπούρκα στο Αφγανιστάν - Φωτ.: Getty Images.
0

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες την πρόσβαση σε δημόσια πάρκα και λούνα παρκ της Καμπούλ, λίγους μήνες αφότου διέταξαν να γίνεται διαχωρισμός της πρόσβασης ανά φύλο.

Ο νέος κανόνας, που θεσπίστηκε αυτή την εβδομάδα, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες από τον δημόσιο χώρο. Τους απαγορεύεται ήδη να ταξιδεύουν χωρίς ανδρική συνοδεία και αναγκάζονται να φορούν χιτζάμπ ή μπούρκα όποτε βγαίνουν από το σπίτι. Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια έχουν επίσης κλείσει για πάνω από ένα χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Τους τελευταίους 15 μήνες, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να το τακτοποιήσουμε [τον διαχωρισμό των φύλων] και μάλιστα καθορίσαμε τις ημέρες», δήλωσε ο Mohammad Akif Sadeq Mohajir, εκπρόσωπος του υπουργείου για την «πρόληψη των ηθών και την προώθηση της αρετής». «Αλλά και πάλι, σε ορισμένα μέρη. στην πραγματικότητα, πρέπει να πούμε σε πολλά μέρη, οι κανόνες παραβιάστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπήρχε ανάμειξη [ανδρών και γυναικών], δεν τηρήθηκε το χιτζάμπ, γι' αυτό και ελήφθη η απόφαση προς το παρόν».

Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση τόσο από τις γυναίκες όσο και από φορείς που εκμεταλλεύονται οικονομικά αυτούς τους δημόσιους χώρους. 

«Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν δουλειές, θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουμε ένα μέρος για να διασκεδάζουμε», δήλωσε μια γυναίκα, που ζήτησε να κατονομαστεί ως Wahida. Η δήλωση έγινε καθώς παρακολουθούσε τα παιδιά της να παίζουν σε ένα πάρκο μέσα από το παράθυρο ενός παρακείμενου εστιατορίου.

«Απλώς βαριόμαστε και έχουμε βαρεθεί να είμαστε στο σπίτι όλη μέρα, το μυαλό μας είναι κουρασμένο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Στο διπλανό τραπέζι, η Raihana, 21 ετών, η οποία σπουδάζει ισλαμικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο, μοιράστηκε επίσης την απογοήτευσή της για την κατάσταση.  

«Έχουμε κουραστεί να μένουμε στο σπίτι. Προφανώς, στο ισλάμ επιτρέπεται να βγαίνουμε έξω και να επισκεπτόμαστε πάρκα. Όταν δεν έχεις καμία ελευθερία στη χώρα σου, τότε τι σημαίνει ακριβώς το να ζεις εδώ;», αναρωτήθηκε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM