Αφγανισταν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν σε πάρκα και λούνα παρκ

Αφγανισταν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν σε πάρκα και λούνα παρκ Facebook Twitter
Γυναίκες με μπούρκα στο Αφγανιστάν - Φωτ.: Getty Images.
0

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες την πρόσβαση σε δημόσια πάρκα και λούνα παρκ της Καμπούλ, λίγους μήνες αφότου διέταξαν να γίνεται διαχωρισμός της πρόσβασης ανά φύλο.

Ο νέος κανόνας, που θεσπίστηκε αυτή την εβδομάδα, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες από τον δημόσιο χώρο. Τους απαγορεύεται ήδη να ταξιδεύουν χωρίς ανδρική συνοδεία και αναγκάζονται να φορούν χιτζάμπ ή μπούρκα όποτε βγαίνουν από το σπίτι. Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια έχουν επίσης κλείσει για πάνω από ένα χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Τους τελευταίους 15 μήνες, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να το τακτοποιήσουμε [τον διαχωρισμό των φύλων] και μάλιστα καθορίσαμε τις ημέρες», δήλωσε ο Mohammad Akif Sadeq Mohajir, εκπρόσωπος του υπουργείου για την «πρόληψη των ηθών και την προώθηση της αρετής». «Αλλά και πάλι, σε ορισμένα μέρη. στην πραγματικότητα, πρέπει να πούμε σε πολλά μέρη, οι κανόνες παραβιάστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπήρχε ανάμειξη [ανδρών και γυναικών], δεν τηρήθηκε το χιτζάμπ, γι' αυτό και ελήφθη η απόφαση προς το παρόν».

Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση τόσο από τις γυναίκες όσο και από φορείς που εκμεταλλεύονται οικονομικά αυτούς τους δημόσιους χώρους. 

«Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν δουλειές, θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουμε ένα μέρος για να διασκεδάζουμε», δήλωσε μια γυναίκα, που ζήτησε να κατονομαστεί ως Wahida. Η δήλωση έγινε καθώς παρακολουθούσε τα παιδιά της να παίζουν σε ένα πάρκο μέσα από το παράθυρο ενός παρακείμενου εστιατορίου.

«Απλώς βαριόμαστε και έχουμε βαρεθεί να είμαστε στο σπίτι όλη μέρα, το μυαλό μας είναι κουρασμένο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Στο διπλανό τραπέζι, η Raihana, 21 ετών, η οποία σπουδάζει ισλαμικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο, μοιράστηκε επίσης την απογοήτευσή της για την κατάσταση.  

«Έχουμε κουραστεί να μένουμε στο σπίτι. Προφανώς, στο ισλάμ επιτρέπεται να βγαίνουμε έξω και να επισκεπτόμαστε πάρκα. Όταν δεν έχεις καμία ελευθερία στη χώρα σου, τότε τι σημαίνει ακριβώς το να ζεις εδώ;», αναρωτήθηκε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM