Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα - Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα - Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα, όπως πρώτο μετέδωσε το  TOLOnews, είδηση που επιβεβαιώνει και το Reuters

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο στους Ταλιμπάν που μπήκαν το πρωί στο κυριότερο προπύργιο της κυβέρνησης, την πρωτεύουσα Καμπούλ, να καταλάβουν την εξουσία. 

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γκάνι αναμένεται να φύγει για το Τατζικιστάν.

Σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά, το προεδρικό γραφείο απάντησε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα σχετικά με τη μετακίνηση του Άσραφ Γκάνι για λόγους ασφαλείας». Εκπρόσ


Πηγή τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο RIA-Novosti πως ο απερχόμενος πρόεδρος θα φύγει σύντομα από το Τατζικιστάν για τρίτη χώρα. 
 

Η Καμπούλ ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που παρέμενε στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Πέραν της αφγανικής πρωτεύουσας,, υπό κυβερνητικό έλεγχο βρίσκονται μόλις λίγες μικρές πόλεις, διάσπαρτες, απομονωμένες και χωρίς μεγάλη στρατηγική σημασία. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου των ισλαμιστών ανταρτών, οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες. 

Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.


Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν προκειμένου να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, με την εμπλοκή Αμερικανών αξιωματούχων.


Χάος στην Καμπούλ 

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, πυροβολισμοί ακούγονται διάσπαρτα σε πολλές περιοχές της πρωτεύσουσας. 

Όπως επιβεβαίωσε προ ολίγου ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, οι μαχητές της οργάνωσης μπήκαν στην πόλη για να διασφαλίσουν «το νόμο και την τάξη», να αποτρέψουν τις καταστροφές και τις λεηλασίες, καθώς την πόλη έχει εγκαταλείψει η αστυνομία. 

Έτοιμη η Ρωσία για συνεργασία 

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η Ρωσία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν που αναμένεται να αποτελείται κατά πλειοψηφία από μέλη των Ταλιμπάν. 


Εκπρόσωπος της πρεσβείας τόνισε πως η Ρωσία συμμετέχει στις πολιτικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατάσταση στη χώρα. Παρόλα αυτά, όπως διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα δεν αναγνωρίζει ακόμη τους Ταλιμπάν ως νόμιμη αρχή. 
 

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters/BBC/Russia Today/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM