Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα - Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα - Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα, όπως πρώτο μετέδωσε το  TOLOnews, είδηση που επιβεβαιώνει και το Reuters

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο στους Ταλιμπάν που μπήκαν το πρωί στο κυριότερο προπύργιο της κυβέρνησης, την πρωτεύουσα Καμπούλ, να καταλάβουν την εξουσία. 

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γκάνι αναμένεται να φύγει για το Τατζικιστάν.

Σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά, το προεδρικό γραφείο απάντησε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα σχετικά με τη μετακίνηση του Άσραφ Γκάνι για λόγους ασφαλείας». Εκπρόσ


Πηγή τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο RIA-Novosti πως ο απερχόμενος πρόεδρος θα φύγει σύντομα από το Τατζικιστάν για τρίτη χώρα. 
 

Η Καμπούλ ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που παρέμενε στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Πέραν της αφγανικής πρωτεύουσας,, υπό κυβερνητικό έλεγχο βρίσκονται μόλις λίγες μικρές πόλεις, διάσπαρτες, απομονωμένες και χωρίς μεγάλη στρατηγική σημασία. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου των ισλαμιστών ανταρτών, οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες. 

Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.


Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν προκειμένου να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, με την εμπλοκή Αμερικανών αξιωματούχων.


Χάος στην Καμπούλ 

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, πυροβολισμοί ακούγονται διάσπαρτα σε πολλές περιοχές της πρωτεύσουσας. 

Όπως επιβεβαίωσε προ ολίγου ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, οι μαχητές της οργάνωσης μπήκαν στην πόλη για να διασφαλίσουν «το νόμο και την τάξη», να αποτρέψουν τις καταστροφές και τις λεηλασίες, καθώς την πόλη έχει εγκαταλείψει η αστυνομία. 

Έτοιμη η Ρωσία για συνεργασία 

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η Ρωσία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν που αναμένεται να αποτελείται κατά πλειοψηφία από μέλη των Ταλιμπάν. 


Εκπρόσωπος της πρεσβείας τόνισε πως η Ρωσία συμμετέχει στις πολιτικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατάσταση στη χώρα. Παρόλα αυτά, όπως διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα δεν αναγνωρίζει ακόμη τους Ταλιμπάν ως νόμιμη αρχή. 
 

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters/BBC/Russia Today/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM