Αφγανιστάν: «Αμερικανοί στρατιώτες ανατίναξαν βάση της CIA στην Καμπούλ»

Αφγανιστάν: Αμερικανοί στρατιώτες ανατίναξαν βάση της CIA στην Καμπούλ Facebook Twitter
EPA
0

Με μια έκρηξη που ακούστηκε σε όλη την Καμπούλ, οι Αμερικανοί κατέστρεψαν βάση της CIA, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν πληροφορίες και απόρρητα έγραφα.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το φυλάκιο της CIA έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας ανατινάχθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας του καμικάζι του ISIS, που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων Αφγανών και 13 Αμερικανών στρατιωτών. Ωστόσο, η έκρηξη δεν είχε προγραμματιστεί και δεν σχετίζεται με την επίθεση αυτοκτονίας. Η Εagle Base, όπου εκπαιδεύονταν μέλη των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, που ανέφερε ότι η ανατίναξη του φυλακίου έγινε για να καταστραφούν έγγραφα και εξοπλισμός, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Στο μεταξύ, καθώς πλησιάζει η 31η Αυγούστου, οι Αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν την προσπάθεια ολοκλήρωσης της επιχείρησης εκκένωσης εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας υπό την απειλή νέας τρομοκρατικής επίθεσης από τους τζιχαντιστές.

Έφυγε και η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ

Την ίδια ώρα, η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αναχώρησε από την Καμπούλ τερματίζοντας έτσι μια επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός της χώρας σχεδόν 15.000 Αφγανοί και βρετανοί πολίτες κατά τις δύο εβδομάδες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν έναν μικρό αριθμό αφγανών με τις εναπομείνασες πτήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Μιλώντας στο Sky News το ίδιο πρόσωπο διευκρίνισε ότι καμία βρετανική πτήση με πολίτες δεν θα αναχωρήσει πλέον από την Καμπούλ παρά μόνο με μέλη του βρετανικού στρατού και με λιγοστούς Αφγανούς. Το δίκτυο μετέδωσε ότι η τελευταία βρετανική πτήση μόνο για πολίτες έφυγε από την Καμπούλ στη διάρκεια της νύχτας. Ηρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της επιχείρησης.

Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε, δήλωσε ο Λόρι Μπρίστοου, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν από το βασικό αεροδρόμιο της Καμπούλ. Κάποιοι βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αποχωρήσει και ένα βρετανικό στρατιωτικό μεταγωγικό με μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προσγειώθηκε σήμερα σε μια αεροπορική βάση της νότιας Αγγλίας.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε χθες ότι η Βρετανία εισέρχεται στις τελευταίες ώρες της επιχείρησης απομάκρυνσης και ότι θα εξετάζει τα χαρτιά για την επιβίβαση μόνο όσων βρίσκονται ήδη μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ανάμεσα σε 800 με 1.100 Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τη Βρετανία και δικαιούνταν να φύγουν από τη χώρα δεν θα τα καταφέρουν.

Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, είπε σήμερα στο BBC ότι το σύνολο αυτών θα ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες. Ο Κάρτερ διευκρίνισε ότι πολλοί Αφγανοί που δεν κατάφεραν να φύγουν έκριναν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψουν μέχρι το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μιλώντας στο Sky News, είπε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πιθανόν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολλές δεκάδες ανθρώπους.

«Αν οι Ταλιμπάν μπορέσουν να επιδείξουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με έναν τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερόταν μια κανονική κυβέρνηση, σε σχέση με την τρομοκρατική απειλή, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες που μαθαίνουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν μεταχειρίζονται τους εχθρούς τους δείχνουν ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς να συνεργαστούμε μαζί τους επί του παρόντος», είπε ο Κάρτερ.

Σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ομάδα των Επτά (G7) θα πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για την μελλοντική σχέση της με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Mε εξάρτυση Αμερικανών πεζοναυτών οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα ένα προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο οι μαχητές τους φαίνεται να είναι ντυμένοι με στολές αμερικανών πεζοναυτών και να φέρουν σχετικό οπλισμό. Το βίντεο προβλήθηκε σε προπαγανδιστικά κανάλια. Φέρεται να έχει αναπτυχθεί μια ομάδα ελίτ που ονομάζεται "Badri 313" και φυλάει τοποθεσίες στην Καμπούλ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM