Αφγανιστάν: 235 άμαχοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: 235 άμαχοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Ταλιμπάν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Περίπου 235 άμαχοι, που κρατούνταν όμηροι, αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα από τους Ταλιμπάν στην ασταθή επαρχία Σαρ-ι-Πουλ στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν έπειτα από τη μεσολάβηση συμβουλίου γερόντων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.


«Απόψε 235 άνθρωποι απελευθερώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά από το χωριό Μίρζα Ολόνγκ, μετά τη μεσολάβηση δημογερόντων και αξιωματούχων» της επαρχίας Σαρ-ι-Πουλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ζαμπιχουλάντ Αμάνι.

«Μεταφέρονται σώοι και αβλαβείς προς την πόλη Σαρ-ι-Πουλ (σ.σ. την πρωτεύουσα της επαρχίας), όμως παραμένει ένας άγνωστος αριθμός ομήρων στο χωριό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπορεί να υπάρχουν «ακόμη τουλάχιστον εκατό άμαχοι» όμηροι στο χωριό αυτό, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες.

Πολλές δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές. Ο Αμάνι είχε προηγουμένως κάνει λόγο για «τουλάχιστον 150 οικογένειες» που τελούσαν σε κατάσταση ομηρείας από τους δράστες της επίθεσης στο χωριό. Οι αρχές ανέφεραν ότι την επίθεση διέπραξαν από κοινού μέλη των Ταλιμπάν και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος—οι Ταλιμπάν διέψευσαν την πληροφορία αυτή χθες.


Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, σκοτώθηκαν στο χωριό, σύμφωνα με αξιωματούχους των αρχών της επαρχίας.


«235 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Έχουν υποστεί τέτοιο σοκ που δεν μπορούν να μιλήσουν καν», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μοχάμαντ Ζαχέρ Ουαχντάτ, ο κυβερνήτης της επαρχίας, μιλώντας στο αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo. Αντίθετα, σημείωσε ο κυβερνήτης, «παρά τις προσπάθειες των γερόντων, οι σοροί των θυμάτων δεν κατέστη δυνατό να ανακτηθούν».


Το χωριό Μίρζα Ολόνγκ είναι εντελώς αποκομμένο από τον κόσμο, αφού οι δράστες της επίθεσης συγκέντρωσαν όλα τα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Οι αρχές της πόλης Σαρ-ι-Πουλ μας ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες κατέσχεσαν όλα τα τηλέφωνα» και δεν είναι εφικτή η επικοινωνία «με κανέναν» στο χωριό, επιβεβαίωσε ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM