ΑΘΗΝΑ

«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Το Μινσκ απειλεί τη Δύση με αντίποινα

«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Το Μινσκ καλεί τη Δύση σε συνομιλίες και απειλεί με αντίποινα Facebook Twitter
EPA
0

Η Λευκορωσία ζήτησε σήμερα να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Δύση για το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair, που προκάλεσε κατακραυγή.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το Μινσκ θα περιορίσει τις εισαγωγές καθώς και τη διαμετακόμιση από τη χώρα ως απάντηση στα  τιμωρητικά μέτρα της Δύσης, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιου είδους διαμετακόμιση αφορά η απειλή, αν και ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ρέει μέσω της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη.

Τα σχόλια, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, έγιναν εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κατακραυγής για την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair την Κυριακή στο Μινσκ όπου συνελήφθη αντιφρονών μπλόγκερ.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υποστήριξε σήμερα πως δεν γνώριζε ότι ο αντιφρονών μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς επέβαινε στην πτήση που εξετράπη στο Μινσκ, αλλά ότι θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος εάν το ήξερε.

Ο Προτασέβιτς, εξόριστος αντιπολιτευόμενος μπλόγκερ, συνελήφθη στο Μινσκ την Κυριακή αφού η Λευκορωσία απέστειλε μαχητικό αεροσκάφος και το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί με την πρόφαση πληροφορίας για ύπαρξη βόμβας που αποδείχθηκε ψευδής, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο Λουκασένκο δήλωσε νωρίτερα σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγο αφού η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει νέα φάση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.

Το περασμένο καλοκαίρι ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο αφού ο ο ίδιος κήρυξε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τους αντιπάλους του νοθεύτηκαν, ωστόσο οι κινητοποιήσεις έχασαν τη δυναμική τους εν μέσω σαρωτικών μέτρων καταστολής από τις αρχές.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM