Aβραμόπουλος: Προθεσμία για ένα μήνα στις απρόθυμες χώρες για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Aβραμόπουλος: Προθεσμία για ένα μήνα στις απρόθυμες χώρες για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες Facebook Twitter
0

Η Κομισιόν δίνει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων στα «απρόθυμα» κράτη-μέλη να συνεργαστούν στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και απειλεί μάλιστα με κυρώσεις.

Την ξεκάθαρη αυτή προειδοποίηση απηύθυνε την Τρίτη στα κράτη-μέλη ο Επίτροπος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατονόμασε την Ουγγαρία και την Πολωνία, ως τις χώρες που απορρίπτουν ακόμη και μία ελάχιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Η γενικότερη απροθυμία καταγράφεται σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις οποίες ωστόσο δεν λείπουν ενθαρρυντικές διατυπώσεις για την πορεία του προγράμματος. Πάντως, ο Επίτροπος προειδοποιεί ότι εάν τα απρόθυμα κράτη-μέλη δεν αναλάβουν δράση μέχρι την επόμενη έκθεση, τον Ιούνιο, η Κομισιόν «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται και να εκκινήσει διαδικασία για παράβαση της Συνθήκης».

Η μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία άρχισε το φθινόπωρο του 2015 με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 60.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν αναχωρήσει μόνο 12.000. Άλλοι 12.400 θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν, αν όλοι τηρούσαν τη σχετική συμφωνία.

Για πρώτη φορά ο Επίτροπος για τη μετανάστευση δίνει αυστηρή διορία τεσσάρων εβδομάδων στις απρόθυμες χώρες. Πρόκειται για τελεσίγραφο; Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, o κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τελεσίγραφα, μιλάμε όμως για προθεσμίες. Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά. Είμαστε στον τελευταίο μήνα, δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια. Και να σας πω: δεν είναι και σωστό απέναντι στα κράτη-μέλη που από την πρώτη κιόλας στιγμή ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους». 

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Άγνωστο παραμένει βέβαια τι θα συμβεί αν η Αυστρία αλλάξει ρότα για μία ακόμη φορά ενόψει εκλογών- και με τον νέο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και επίδοξο πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτς να μην αποκλείει σύμπλευση με το ακροδεξιό «Κόμμα των Ελευθέρων» (FP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM