Aβραμόπουλος: Προθεσμία για ένα μήνα στις απρόθυμες χώρες για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Aβραμόπουλος: Προθεσμία για ένα μήνα στις απρόθυμες χώρες για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες Facebook Twitter
0

Η Κομισιόν δίνει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων στα «απρόθυμα» κράτη-μέλη να συνεργαστούν στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και απειλεί μάλιστα με κυρώσεις.

Την ξεκάθαρη αυτή προειδοποίηση απηύθυνε την Τρίτη στα κράτη-μέλη ο Επίτροπος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατονόμασε την Ουγγαρία και την Πολωνία, ως τις χώρες που απορρίπτουν ακόμη και μία ελάχιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Η γενικότερη απροθυμία καταγράφεται σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις οποίες ωστόσο δεν λείπουν ενθαρρυντικές διατυπώσεις για την πορεία του προγράμματος. Πάντως, ο Επίτροπος προειδοποιεί ότι εάν τα απρόθυμα κράτη-μέλη δεν αναλάβουν δράση μέχρι την επόμενη έκθεση, τον Ιούνιο, η Κομισιόν «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται και να εκκινήσει διαδικασία για παράβαση της Συνθήκης».

Η μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία άρχισε το φθινόπωρο του 2015 με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 60.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν αναχωρήσει μόνο 12.000. Άλλοι 12.400 θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν, αν όλοι τηρούσαν τη σχετική συμφωνία.

Για πρώτη φορά ο Επίτροπος για τη μετανάστευση δίνει αυστηρή διορία τεσσάρων εβδομάδων στις απρόθυμες χώρες. Πρόκειται για τελεσίγραφο; Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, o κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τελεσίγραφα, μιλάμε όμως για προθεσμίες. Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά. Είμαστε στον τελευταίο μήνα, δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια. Και να σας πω: δεν είναι και σωστό απέναντι στα κράτη-μέλη που από την πρώτη κιόλας στιγμή ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους». 

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Άγνωστο παραμένει βέβαια τι θα συμβεί αν η Αυστρία αλλάξει ρότα για μία ακόμη φορά ενόψει εκλογών- και με τον νέο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και επίδοξο πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτς να μην αποκλείει σύμπλευση με το ακροδεξιό «Κόμμα των Ελευθέρων» (FP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM