Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter
0
Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διέκοψαν σήμερα, εκτοξεύοντας δακρυγόνα, μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου του Κοσόβου, μέθοδο που χρησιμοποιούν από τον Οκτώβριο προκειμένου να επιτύχουν με αυτόν τον τρόπο την παραίτηση της κυβέρνησης.


Τα δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν από δύο αντιπολιτευόμενους βουλευτές προς το τέλος της συζήτησης και πριν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας.


Όλοι οι βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα, αλλά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξαναρχίσει αργότερα.

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter


Παρά τη βροχή που έπεφτε στην Πρίστινα, έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου διαδήλωναν περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές και παραμένουν εκεί από το βράδυ της Τετάρτης.


Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι θεωρείται φαβορί για τη θέση του προέδρου. Μοναδικός αντίπαλός του είναι ο Ράφετ Ράμα, ο οποίος προέρχεται επίσης από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του Θάτσι.
"Εξω" και "Έξω ο Θάτσι" φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης και έξω από το κοινοβούλιο.

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter


Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και ζητά την κατάργηση μιας συμφωνίας για την "εξομάλυνση" των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία επιτεύχθηκε το 2013 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Το έγκλημα και η διαφθορά άνθισαν κατά την πρωθυπουργία σας. Τώρα θα έπρεπε να πείτε ότι δεν σας αξίζει να είστε πρόεδρος" είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Ζαφίρ Μπερίσα, απευθυνόμενος στον Θάτσι.


Εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, τότε θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές μέσα σε 45 ημέρες. Οι βουλευτές έχουν περιθώριο μέχρι την 7η Μαρτίου για να εκλέξουν πρόεδρο καθώς, σύμφωνα με το σύνταγμα, ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί το αργότερο έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προκατόχου του. Η θητεία της σημερινής προέδου, της Ατιφέτε Γιαχγιάγα, λήγει στις 7 Απριλίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM