Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter
0
Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διέκοψαν σήμερα, εκτοξεύοντας δακρυγόνα, μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου του Κοσόβου, μέθοδο που χρησιμοποιούν από τον Οκτώβριο προκειμένου να επιτύχουν με αυτόν τον τρόπο την παραίτηση της κυβέρνησης.


Τα δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν από δύο αντιπολιτευόμενους βουλευτές προς το τέλος της συζήτησης και πριν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας.


Όλοι οι βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα, αλλά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξαναρχίσει αργότερα.

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter


Παρά τη βροχή που έπεφτε στην Πρίστινα, έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου διαδήλωναν περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές και παραμένουν εκεί από το βράδυ της Τετάρτης.


Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι θεωρείται φαβορί για τη θέση του προέδρου. Μοναδικός αντίπαλός του είναι ο Ράφετ Ράμα, ο οποίος προέρχεται επίσης από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του Θάτσι.
"Εξω" και "Έξω ο Θάτσι" φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης και έξω από το κοινοβούλιο.

Νέος γύρος δακρυγόνων μέσα στη Βουλή του Κοσόβου Facebook Twitter


Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και ζητά την κατάργηση μιας συμφωνίας για την "εξομάλυνση" των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία επιτεύχθηκε το 2013 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Το έγκλημα και η διαφθορά άνθισαν κατά την πρωθυπουργία σας. Τώρα θα έπρεπε να πείτε ότι δεν σας αξίζει να είστε πρόεδρος" είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Ζαφίρ Μπερίσα, απευθυνόμενος στον Θάτσι.


Εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, τότε θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές μέσα σε 45 ημέρες. Οι βουλευτές έχουν περιθώριο μέχρι την 7η Μαρτίου για να εκλέξουν πρόεδρο καθώς, σύμφωνα με το σύνταγμα, ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί το αργότερο έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προκατόχου του. Η θητεία της σημερινής προέδου, της Ατιφέτε Γιαχγιάγα, λήγει στις 7 Απριλίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM