3,4 εκατομμύρια Τούρκοι παίρνουν μισθό κάτω από 181 ευρώ τον μήνα

3,4 εκατομμύρια Τούρκοι παίρνουν μισθό κάτω από 181 ευρώ τον μήνα Facebook Twitter
0

«Ο πληθωρισμός κατατρώει τον κατώτατο μισθό» σημειώνει η FAZ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ξεπεράσει το 20%.

«Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι κυρίως η ραγδαία και συνεχής διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές σε σημαντικά εισαγόμενα αγαθά όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και τα φάρμακα» σημειώνει η εφημερίδα.

«Οι επιπτώσεις είναι πολυσχιδείς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη ραγδαία μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK-AR) o νομοθετημένος κατώτατος μισθός που ανέρχεται σε 3.577 λίρες (230 ευρώ) γίνεται πλέον κανόνας. Περίπου 3,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία, ήτοι το 18% των μισθωτών, παίρνουν ακόμη λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που δεν υπερβαίνει τα 181 ευρώ καθαρά. Μόνο στην Αλβανία ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο χαμηλός από την Τουρκία, εκτιμούν τα συνδικάτα».

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι σε υψηλά τριετίας. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν έχει έρθει το τέλος της ανοδικής πορείας. Τον επόμενο χρόνο ο επίσημος πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 30%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και άλλων αγαθών. Μία ένδειξη για την εξέλιξη αυτή είναι ο γενικός δείκτης των τιμών εισαγωγών, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση κατά 55%.

Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, την λίρα, που παραπαίει. Πολύ γρήγορα όμως τα οφέλη της παρέμβασης αυτής εξανεμίστηκαν. Η κατάρρευση της λίρας οφείλεται κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα, αν και θεωρητικά ο υψηλός πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο έχει αυξηθεί στο 21,3%, σε ετήσια βάση.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM