Malcolm X: Η οικογένειά του λέει πως επιστολή δείχνει ότι αστυνομία και FBI συνωμότησαν για τη δολοφονία του

Malcolm X: Η οικογένειά του λέει πως επιστολή δείχνει ότι αστυνομία και FBI συνωμότησαν για τη δολοφονία του Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Έπειτα από 56 χρόνια από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Malcolm X στη Νέα Υόρκη, οι συγγενείς του έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή που υποστηρίζουν ότι δείχνει πως η αστυνομία και το FBI συνωμότησαν για τη δολοφονία του.

Πρόκειται για επιστολή που φέρεται να έγραψε πρώην μυστικός αστυνομικός της Νέας Υόρκης πριν από τον θάνατό του. Στο γράμμα ισχυρίζεται ότι πιέστηκε από τους ανωτέρους του να παρασύρει δύο από τους άνδρες της ασφάλειας του Malcolm X να διαπράξουν εγκλήματα, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του ακτιβιστή, στις 21 Φεβρουαρίου 1965.

Η σύλληψή τους κράτησε τους δύο άνδρες μακριά από την επίβλεψη της ασφάλειας στην είσοδο του Audubon Ballroom την ημέρα της δολοφονίας, αναφέρει η επιστολή. Αυτό ήταν στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας ανάμεσα στην αστυνομία της Νέας Υόρκης και του FBI για να σκοτωθεί ο Malcolm X, σύμφωνα με την επιστολή.

Το γράμμα φέρεται να το έγραψε ο Ρέιμοντ Γουντ και έδωσε οδηγία σε ξάδελφό του να το δημοσιοποιήσει μετά τον θάνατό του. Αναγνώστηκε χθες, Σάββατο, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσαν το παρών τρεις από τις κόρες του Malcolm X και μέλη της οικογένειας του Γουντ. Δεν έγινε γνωστό πότε πέθανε ο τελευταίος.

«Υπό την καθοδήγηση των ανωτέρων μου», γράφει το γράμμα «μου είπαν να ενθαρρύνω ηγέτες και μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις», αναφέρει.

Πέρυσι η δολοφονία αποτέλεσε αντικείμενο ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων του Netflix, το οποίο επανεξέτασε μακρόχρονα ερωτήματα για το αν οι δύο από τους τρεις που καταδικάστηκαν για το έγκλημα ήταν αθώοι. Το 2011 ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας της Ν. Υόρκης, που είχε εμπλοκή στην υπόθεση, είχε γράψει «Η έρευνα τα έκανε μαντάρα».

Το ντοκιμαντέρ οδήγησε τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς τζούνιορ, σε επανεξέταση των καταδικών για την υπόθεση. Έπειτα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία είναι «ενεργή και συνεχίζεται». Σε ξεχωριστή δήλωση, η αστυνομία της Ν. Υόρκης ανέφερε ότι «παρείχε όλα τα διαθέσιμα αρχεία που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση» στον Βανς και ότι «παραμένει δεσμευμένη στο να παρέχει βοήθεια σε αυτή την επανεξέταση με οποιονδήποτε τρόπο».

O Malcolm X δολοφονήθηκε λίγο πριν από την ομιλία του εκείνη την ημέρα. Μερικά 24ωρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως πίστευε ότι μέλη του Έθνους του Ισλάμ επεδίωκαν να τον σκοτώσουν. Εκείνη την περίοδο τον παρακολουθούσε το FBI. Στο σπίτι του στο Κουίνς είχε τοποθετηθεί εμπρηστικός μηχανισμός μία εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ