Πορτογαλία: «Κατά προτίμηση» μόνο σε κάτω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca

Πορτογαλία: «Κατά προτίμηση» μόνο σε κάτω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca Facebook Twitter
Πορτογαλία: Μόνο σε κάτω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca (EPA)
0

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο AstraZeneca θα πρέπει κατά προτίμηση να χορηγείται σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του εμβολίου σε ηλικιωμένους.

Ωστόσο, το υπουργείο είπε, ότι ο εμβολιασμός ενός ατόμου άνω των 65 ετών δεν πρέπει να καθυστερήσει εάν το εμβόλιο AstraZeneca είναι το μόνο διαθέσιμο.

Η Πορτογαλία έχει καταγράψει 765.414 κρούσματα κορωνοϊού και 14.158 θανάτους.

Η πρώτη παρτίδα εμβολίων AstraZeneca έφτασε την Κυριακή, με 42.300 δόσεις. Η χώρα έχει μέχρι στιγμής λάβει λιγότερες από 390.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech και 19.200 δόσεις Moderna, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Νορβηγία έχουν δηλώσει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγηθεί μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Η Πολωνία ανέφερε ότι θα εμβολιαστούν με το AstraZeneca μόνο οι κάτω των 60 και η Ισπανία και η Ιταλία κατέβασαν το όριο σε κάτω των 55 ετών.

Χθες, Κυριακή, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, το οποίο θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τη δημοσίευση μελέτης που αποκαλύπτει «την περιορισμένη» αποτελεσματικότητά του κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι προχωρά σήμερα σε επανεξέταση του εμβολίου της AstraZeneca, που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ