Η πρώην σύζυγος του Σαρκοζί κατηγορείται πως έπαιρνε μισθό 3.000 ευρώ για εικονική δουλειά

Η πρώην σύζυγος του Σαρκοζί κατηγορείται πως έπαιρνε μισθό 3.000 ευρώ για εικονική δουλειά Facebook Twitter
Φωτογραφία από τις 13 Ιουνίου 2007 με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy και την τότε Πρώτη Κυρία Cecilia Sarkozy στο Ελιζέ. EPA/HORACIO VILLALOBOS
0

Η γαλλική εφημερίδα Le Canard Enchainé μετέδωσε πως η πρώην σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί πληρώθηκε ως κοινοβουλευτική βοηθός το 2002, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με το εάν εργάστηκε για δικαιολογήσει τον μισθό της. 

Τους ισχυρισμούς, που θυμίζουν εκείνους του 2017 εναντίον της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, διέψευσε πηγή από το περιβάλλον του πρώην Γάλλου προέδρου, που αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία. 

Η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα είπε πως η Cécilia Attias, γνωστή τότε ως Cécilia Sarkozy, προσελήφθη ως βοηθός της γυναίκας που αντικατέστησε προσωρινά τον Σαρκοζί στη Βουλή από το 2002, όταν προήχθη σε υπουργό Εσωτερικών. 

Η Cécilia έλαβε σχεδόν 3.100 ευρώ μηνιαίως ως εισόδημα για την εργασία μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αποδεικτικά μισθοδοσίας. 

«Ούτε ένα άρθρο, μια αναφορά, ούτε κανένα από τα πολλά βιβλία αφιερωμένα στην πρώην Πρώτη Κυρία δεν αναφέρει την δουλειά της ως κοινοβουλευτική βοηθός», σημειώνει η εφημερίδα. 

Πηγή από το περιβάλλον του Σαρκοζί επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η Cecilia προσελήφθη ως βοηθός στην κοινοβουλετική του αντικατάσταση το διάστημα 2002-2003, αλλά είπε πως ο ρόλος της στην πολιτική καριέρα του συζύγου της ήταν «ζήτημα κοινής γνώσης». 

Η Cécilia Attias, πρώην μοντέλο, ήταν γνωστή για την θέση της ως συμβούλου του Σαρκοζί στο υπουργείο Εσωτερικών και εργάστηκε στην επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του το 2007. Πήρε διαζύγιο από τον Νικολά Σαρκοζί τον Οκτώβριο του 2007 λίγο αφότου έγινε πρόεδρος και παντρεύτηκε τον Richard Attias, επιχειρηματία στον τομέα της διαφήμισης και τρίτο σύζυγό της.

Η πρώην σύζυγος του Σαρκοζί κατηγορείται πως έπαιρνε μισθό 3.000 ευρώ για εικονική δουλειά Facebook Twitter
Η πρώην σύζυγος του Nicolas Sarkozy, Cecilia Attias με τον γιο της, Louis Sarkozy και τον τρίτο σύζυγό της, Richard Attias, τον Μάιο του 2008. EPA/STR

Ωστόσο το δημοσίευμα επικαλείται μια δήλωση της Cécilia να λέει σε τηλεοπτική συνέντευξη το 2002: «Δεν πληρώνομαι, η δουλειά που κάνω με τον σύζυγό μου είναι εθελοντική». 

Ο Σαρκοζί, αργότερα, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012. 

Από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμα, έχει εμπλακεί σε διάφορες έρευνες για παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών του εκστρατειών, απόπειρες δωροδοκίας του δικαστικού σώματος και κατηγορίες πως πήρε χρήματα από τον Μουαμάρ Καντάφι. 

Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Η πρώην σύζυγος του Σαρκοζί κατηγορείται πως έπαιρνε μισθό 3.000 ευρώ για εικονική δουλειά Facebook Twitter
Ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Francois Fillon με την σύζυγό του, Penelope Fillon, τον Ιανουάριο του 2007. EPA/ETIENNE LAURENT

Το σκάνδαλο «Penelopegate» και οι ομοιότητες με την πρώην σύζυγο του Σαρκοζί

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αμέσως εντόπισαν ομοιότητες της ψεύτικης κοινοβουλευτικής θέσης εργασίας με ένα παρόμοιο σκάνδαλο σε σχέση με τον Φρανσουά Φιγιόν, λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές του 2017, το οποίο είχε φέρει στην επιφάνεια ξανά η Canard Enchainé.

Τότε, η εφημερίδα, είχε αποκαλύψει πως ο Φιγιόν είχε προσλάβει την σύζυγό του, Penelope, ως κοινοβουλευτική βοηθό του από το 1998 μέχρι το 2013 απουσία καθηκόντων που δικαιολογούσαν τον μισθό της. 

Το ζευγάρι καταδικάστηκε τον Ιούνιο για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης, για τις οποίες έχουν ασκήσει έφεση. 

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Φιγιόν προσπάθησε να δικαιολογήσει την δουλειά της συζύγου του λέγοντας πως τέτοιου είδους πρακτικές ήταν συνηθισμένες εντός της Βουλής εκείνη την περίοδο. 

  

Με πληροφορίες από FRANCE 24, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM