Βόρεια Κορέα: Σπάνια παραδοχή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν - «Εξαιρετικά» αποτυχημένο το 5ετές οικονομικό σχέδιο

Βόρεια Κορέα: Σπάνια παραδοχή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν - «Εξαιρετικά» αποτυχημένο το 5ετές οικονομικό σχέδιο Facebook Twitter
Βόρεια Κορέα: Σπάνια παραδοχή Κιμ Γιονγκ Ουν - «Εξαιρετικά» αποτυχημένο το 5ετές οικονομικό σχέδιο (EPA/KCNA)
0

Σε μία σπάνια παραδοχή του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι το πενταετές οικονομικό του σχέδιο δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του «σχεδόν σε κανέναν τομέα».

Τη δήλωση έκανε στην έναρξη του συνεδρίου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, όπως ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό μέσο ενημέρωσης KCNA.

Η σπάνια πολιτική συγκέντρωση, την οποία φιλοξένησε τελευταία φορά ο Κιμ Γιονγκ Ουν το 2016, έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή καθώς αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο πενταετές οικονομικό σχέδιο και να αντιμετωπίσει τους διακορεατικούς δεσμούς και την εξωτερική πολιτική.

Το συνέδριο, στο οποίο παρευρέθηκαν 250 στελέχη του κόμματος, 4.750 εκπρόσωποι και 2.000 θεατές, έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν αναλάβει το αξίωμα του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Κιμ είπε ότι η χώρα είχε επιτύχει μια «θαυματουργή νίκη» ενισχύοντας τη δύναμή της και το παγκόσμιο κύρος της, αναφερόμενος σε στρατιωτικές προόδους που κατέληξαν σε επιτυχημένες δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων το 2017.

Βόρεια Κορέα: Σπάνια παραδοχή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν - «Εξαιρετικά» αποτυχημένο το 5ετές οικονομικό σχέδιο Facebook Twitter
Χιλιάδες κόσμου στο συνέδριο στη Βόρεια Κορέα (EPA/KCNA)

Ωστόσο, η πενταετής οικονομική στρατηγική που παρουσιάστηκε το 2016 απέτυχε, όπως είπε.

«Η στρατηγική έπρεπε να εφαρμοστεί πέρυσι, αλλά έχασε σημαντικά τους στόχους σχεδόν σε κάθε τομέα», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Ο Κιμ είχε επιδιώξει να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τον εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν χρόνια έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων στη χώρα, γεγονός που επιδεινώθηκε από κυρώσεις εναντίον της, την πανδημία του κορωνοϊού και σοβαρές πλημμύρες.

Ενώ με μια σειρά στρατιωτικών προκλήσεων και αδίστακτων εκκαθαρίσεων, ο Κιμ επιχειρεί να ενοποιήσει τις εξουσίες, προσπαθεί παράλληλα να χτίσει ένα πρόσωπο «ανθρώπου του λαού» με την σπάνια δημόσια παραδοχή του σε μερικές από τις αποτυχίες του.

Αυτό αποτελούσε κάποτε, ταμπού σε μια χώρα που υπακούει σε έναν άψογο, «θεϊκό» ηγέτη.

«Φαίνεται ότι έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση να παραδεχτεί την οικονομική αποτυχία, καθώς μπορεί επίσης να κατηγορήσει πλέον τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Shin Beom-chul, ανώτερος συνεργάτης του Κορεατικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Εθνική Στρατηγική στη Σεούλ.

Όσον αφορά την πανδημία, ωστόσο, ο Κιμ επαίνεσε τους εργαζόμενους του κόμματος για τη διασφάλιση «σταθερών συνθηκών εναντίον του κορωνοϊού από την αρχή έως το τέλος».

«Είχαν ξεπεράσει αποφασιστικά τις δυσκολίες ενόψει μιας άνευ προηγουμένου παρατεταμένης, απαράμιλλης παγκόσμιας κρίσης υγείας», είπε.

Η Βόρεια Κορέα βέβαια δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως κρούσματα κορωνοϊού. Από την άλλη οι αρχές της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι δεν μπορεί να ισχύει αυτό καθώς η Βόρεια Κορέα είχε ενεργό εμπόριο και κυκλοφορία με την Κίνα πριν κλείσει τα σύνορά της τον περασμένο Ιανουάριο.

Το KCNA είπε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα προτείνει «στρατηγικές και τακτικές πολιτικές» που στοχεύουν στην προώθηση της επανένωσης και των εξωτερικών σχέσεων της χώρας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ο ίδιος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης συνήθως δίνει μια κατεύθυνση για το Νέο Έτος, η οποία χαρτογραφεί σχεδιαγράμματα για τη διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική του πολιτική, αλλά φέτος το παρέλειψε.

Οι αναλυτές είπαν ότι θα προχωρήσει πιθανότατα σε κάποιο μήνυμα μόλις τελειώσει το συνέδριο.

Στις εικόνες από το KCNA, κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν φαίνεται να φορά μάσκα, ούτε να κρατά αποστάσεις.

Οι λίστες των συμμετεχόντων του συνεδρίου που κυκλοφόρησαν από το KCNA έδειξαν ότι σχεδόν το 75%, ή 29 από τους 39 αξιωματούχους που πήραν μέρος, έχουν αντικατασταθεί σε σχέση με το συνέδριο του 2016.

Ο λόγος είναι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν απέλυσε πολλά από τα μακροχρόνια έμπιστα στελέχη του πατέρα του, αποδυνάμωσε τον ισχυρό στρατό και προώθησε σχετικά νεότερους έμπιστούς του, συμπεριλαμβανομένης του αδελφή.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω αλλαγές στην ηγεσία κατά τις υπόλοιπες ημέρες του συνεδρίου.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM