ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ταϊβάν: Απόλυση και πρόστιμο σε πιλότο - Κατηγορείται για την πρώτη εγχώρια μετάδοση του ιού μετά από 253 μέρες

Ταϊβάν: Απόλυση και πρόστιμο σε πιλότο - Κατηγορείται για την πρώτη εγχώρια μετάδοση του ιού μετά από 253 μέρες Facebook Twitter
Ταϊβάν: Απόλυση και πρόστιμο σε πιλότο - Κατηγορείται για την πρώτη εγχώρια μετάδοση του ιού μετά από 253 μέρες (Pixabay)
0

Ένας πιλότος από τη Νέα Ζηλανδία, που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πρώτη εγχώρια μετάδοση κορωνοϊού στην Ταϊβάν, μετά από μήνες χωρίς κρούσματα, απολύθηκε από την εταιρεία Eva Air.

Την Τρίτη, μια επαφή του πιλότου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, τερματίζοντας το σερί των 253 ημερών, που η Ταϊβαν ήταν covid-free.

Από τότε ανεστάλησαν ορισμένες δημόσιες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες και η κυβέρνηση σύστησε στους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Συνολικά, η Ταϊβάν έχει καταγράψει μόνο 777 κρούσματα και επτά θανάτους.

Ο πιλότος πιστεύεται ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό στις αρχές Δεκεμβρίου αλλά παρέμεινε ασυμπτωματικός.

Οι πιλότοι που επιστρέφουν στο νησί μετά από μια πτήση πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για τρεις ημέρες, αλλά δεν υποβάλλονται σε τεστ, εκτός εάν παρουσιάσουν συμπτώματα.

Χωρίς να γνωρίζει ότι μετέφερε τον ιό, συνέχισε να πετά και φέρεται να έβηχε κατά τη διάρκεια πτήσης προς την Ταϊβάν από τις ΗΠΑ.

Έκανε τεστ και βρέθηκε θετικός στις 20 Δεκεμβρίου.


Δύο ημέρες αργότερα, η Ταϊβάν ανακάλυψε την πρώτη εγχώρια λοίμωξη μετά από μήνες. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι η γυναίκα, που νόσησε με κορωνοϊό, είχε επαφή με τον πιλότο.

Οι αρχές επέβαλαν πρόστιμο στον άντρα 300.000 δολάρια Ταϊβάν, δηλαδή 10.600 αμερικανικά δολάρια επειδή δεν δήλωσε σωστά, ως όφειλε, τις επαφές και τις δραστηριότητές του στους αξιωματούχους.

Η Eva Air είπε ότι ο πιλότος απολύθηκε λόγω παραβίασης των επιχειρησιακών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της κίνησής του να μην φορέσει μάσκα στο πιλοτήριο.

Εκτός από τη γυναίκα, πιστεύεται ότι έχει μολύνει δύο από τους συναδέλφους του, έναν πιλότο από την Ιαπωνία και έναν από την Ταϊβάν.

Ούτε οι αρχές ούτε η αεροπορική εταιρεία κατονόμασαν τον πιλότο, αλλά η Eva Air δήλωσε ότι «η συμπεριφορά ενός μεμονωμένου υπαλλήλου έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες όλων για την πρόληψη της πανδημίας» ενώ τόνισε ότι «προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη φήμη και την εικόνα της εταιρείας».

Μετά τη νέα υπόθεση, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων απαιτήσεων ασφάλειας για τις αεροπορικές εταιρείες.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει περίπου 170 άτομα που είχαν επαφή με την γυναίκα και είτε βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι είτε παρακολουθούνται για τα συμπτώματά τους.

Τα καταστήματα που επισκέφτηκαν ο πιλότος και η γυναίκα έχουν απολυμανθεί ενώ όποιος είχε επίσης επισκεφθεί το κατάστημα, κλήθηκε να υποβληθεί σε τεστ.

Η εταιρεία στην οποία εργάζεται η γυναίκα έκλεισε το γυμναστήριο, το καφέ και την καντίνα της, απαγόρευσε στους υπαλλήλους να τρώνε στο γραφείο τους και απαγόρευσε στους επισκέπτες να μπουν στις εγκαταστάσεις της.

Η Ταϊβάν υπήρξε ένα από τα πιο επιτυχημένα μέρη στον κόσμο για την αντιμετώπιση του Covid-19, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πρώιμους και αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, στην απαγόρευση ξένων επισκεπτών και στην υποχρεωτική καραντίνα για όλους τους πολίτες, που επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Τα 23 εκατομμύρια άνθρωποι του νησιού φορούσαν επίσης προληπτικά μάσκες προσώπου, ακόμη και προτού τους ζητηθεί.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM