Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Βραζιλία και το Μεξικό, καλώντας τις δύο χώρες να δείξουν μεγάλη σοβαρότητα για την ανάσχεση της διασποράς.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες αμφότερες οι χώρες βιώνουν έξαρση των κρουσμάτων, καθώς πλήττονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Πιστεύω ότι η Βραζιλία πρέπει να είναι πάρα, πάρα πολύ σοβαρή», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι «πάρα πολύ ανησυχητική».

 

Εξέφρασε την ίδια ανησυχία για το Μεξικό, τονίζοντας ότι η χώρα είναι σε κακή κατάσταση. «Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε, το ίδιο και ο αριθμός των θανάτων. Θα θέλαμε να ζητήσουμε από το Μεξικό να αντιμετωπίσει την κατάσταση με μεγάλη σοβαρότητα».

 

Η Βραζιλία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία και οι νεκροί ξεπερνούν τους 172.000. Μόνο στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότεροι θάνατοι από τον κορωνοϊό.

 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι ενώ την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου η Βραζιλία είχε 2.538 θανάτους, την προηγούμενη εβδομάδα αυτοί έφτασαν τους 3.876, «μια σημαντική αύξηση». Επίσης ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε στην ίδια περίοδο και μόνο την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν 218.000 νέες μολύνσεις.

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου χαρακτηρίζει ως «κουτσομπολιό» τη συζήτηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τη σοβαρότητα της οποίας επιμένει να υποβαθμίζει. Μάλιστα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

 

Το Μεξικό από την άλλη έσπασε το φράγμα των 100.000 νεκρών στις 20 Νοεμβρίου και από τότε κατέληξαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι. Το σαββατοκύριακο η χώρα ξεπέρασε τα 12.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα.

 

Με πληροφορίες από AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr