Η Ιαπωνία βρίσκεται σε «μέγιστο συναγερμό» μετά από ρεκόρ κρουσμάτων Covid αλλά δεν παίρνει νέα μέτρα

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε «μέγιστο συναγερμό» μετά από ρεκόρ κρουσμάτων Covid αλλά δεν παίρνει νέα μέτρα Facebook Twitter
EPA
0

Η Ιαπωνία τίθεται σε κατάσταση «μέγιστου συναγερμού», αφού κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, χωρίς πάντως να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα προς το παρόν.

Χθες Τετάρτη διαγνώστηκαν πάνω από 2.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων σχεδόν 500 στο Τόκιο, κατά τα επίσημα δεδομένα. Επρόκειτο και στις δύο περιπτώσεις για ρεκόρ. Μολονότι μοιάζουν μικροί σε σύγκριση με εκείνους που ανακοινώνονται σε άλλα κράτη, οι αριθμοί αυτοί πιστοποιούν την έξαρση της πανδημίας στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, όπου σημειωτέον δεν γίνονται τεστ σε μεγάλη κλίμακα.

«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Τύπο. «Ζητώ από τον ιαπωνικό λαό να λαμβάνει συστηματικά μέτρα, όπως το να φοράει μάσκα», συνέχισε ο Σούγκα, προσθέτοντας πως κρίνει επιθυμητό οι πολίτες να τη φοράνε ακόμη κι όταν συζητούν σε εστιατόρια.

Σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο επικεφαλής της κυβέρνησης συγκάλεσε συσκέψεις με ειδικούς σήμερα και αύριο για να μελετηθεί η αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, προτού ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα.

Ο Σούγκα είπε ότι θα ήθελε οι τοπικές αρχές να καλέσουν τα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και να προωθήσουν νέα μέτρα, όπως να περιοριστεί ο αριθμός των καθημένων στα τραπέζια των εστιατορίων σε τέσσερις, μεταξύ άλλων.

Η ιαπωνική πρωτεύουσα αναμενόταν επίσης να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού σήμερα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει αυτομάτων την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ιαπωνικά ΜΜΕ θεωρούσαν απίθανο να ζητηθεί από εμπορικά καταστήματα να μειώσουν τα ωράρια λειτουργίας τους.

Τα διάφορα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ιαπωνία αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της ουδέποτε πήραν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι αρχές βασίστηκαν κυρίως στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών και στην κοινωνική πίεση, ακόμη κι όταν κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άνοιξη.

Η χώρα αύξησε τον αριθμό των τεστ που γίνονται, μολαταύτα παραμένουν συγκριτικά λίγα: μόλις 5.000 ως 6.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε τέτοιες εξετάσεις στην ιαπωνική πρωτεύουσα των περίπου 14 εκατομμυρίων κατοίκων. Από τον Ιανουάριο, όταν διαγνώστηκε η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση, η Ιαπωνία έχει καταγράψει συνολικά 121.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και λίγους περισσότερους από 1.900 θανάτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM