Στα κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν - Για «πρωτοφανή πρόκληση» κάνει λόγο το ΥΠΕΞ

Στα κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν - Για «πρωτοφανή πρόκληση» κάνει λόγο το ΥΠΕΞ Facebook Twitter
0

Στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους αναμένεται να παραστεί σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 το πρωί, ενώ για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ. Στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Αργά το μεσημέρι, αναμένεται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με τον νέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία.

«Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

ΥΠΕΞ: «Πρωτοφανής πρόκληση» η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανή πρόκληση» την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της "επετείου" της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», επισημαίνει το ΥΠΕΞ.

Τέλος, το υπουργείο αναφέρει πως «η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος θα φθάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ενώ κατόπιν ο Ερντογάν θα μεταβεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM