Ίσως και εκατοντάδες άνθρωποι μαχαιρώθηκαν ή σφαγιάστηκαν μέχρι θανάτου στην πόλη Mai-Kadra (May Cadera) στη Νοτιοδυτική Ζώνη της Περιφέρειας Tigray της Αιθιοπίας το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

 

Το ειδικό τμήμα του Οργανισμού (Crisis Evidence Lab) εξέτασε και έχει επαληθεύσει ψηφιακά φρικτές φωτογραφίες και βίντεο από σώματα σκορπισμένα σε όλη την πόλη ή που μεταφέρονται με φορεία, συνεχίζει.

 

Επιβεβαίωσε ότι οι εικόνες ήταν πρόσφατες και χρησιμοποιούσαν δορυφορικές εικόνες, τις οποίες τοποθέτησαν γεωγραφικά στο Mai-Kadra στην πολιτεία Tigray (14.071008, 36.564681).

 

«Επιβεβαιώσαμε τη σφαγή ενός πολύ μεγάλου αριθμού αμάχων, οι οποίοι φαίνεται να ήταν εργάτες και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση. Πρόκειται για μια τρομερή τραγωδία της οποίας την πραγματική έκταση θα δείξει μόνο ο χρόνος, καθώς η επικοινωνία στο Tigray παραμένει κλειστή», δήλωσε η Deprose Muchena, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική.

 

Η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει κάθε επικοινωνία στο Tigray ως πράξη υπευθυνότητας και διαφάνειας για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην περιοχή, καθώς και να διασφαλίσει την απεριόριστη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και επιτηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την τεκμηρίωση και την έκθεση παραβιάσεων από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές της σύγκρουσης.» επισημαίνει.

 

Σημειώνει δε ότι δεν μπόρεσε ακόμη να επιβεβαιώσει ποιος ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες, αλλά μίλησε με μάρτυρες που δήλωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαϊκού Tigray (TPLF) ήταν υπεύθυνες για τις μαζικές δολοφονίες, προφανώς αφού υπέστησαν ήττα από τις ομοσπονδιακές  δυνάμεις.

 

Τρία άτομα δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι επιζώντες της σφαγής τους είπαν ότι δέχτηκαν επίθεση από μέλη της Ειδικής Αστυνομίας της Tigray και άλλα μέλη της TPLF.

 

«Υπήρξε μια στρατιωτική επιχείρηση από το ΕΤΑ και την Ειδική Δύναμη της Αχάρα εναντίον της Ειδικής Αστυνομίας και της πολιτοφυλακής της Tigray σε ένα μέρος που ονομάζεται Λούγκντι κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 9 Νοεμβρίου.

 

Αφού νίκησαν τις δυνάμεις της Tigray, το ΕΤΑ πέρασε τη νύχτα στα περίχωρα της πόλης Mai-Kadra. Όταν μπήκαμε, είδαμε πολλά πτώματα, ποτισμένα στο αίμα, στους δρόμους και τους κοιτώνες που συχνάζουν εποχιακοί εργάτες.

 

Η θέα ήταν πραγματικά εξευτελιστική και εξακολουθώ να είμαι σοκαρισμένος και αγωνίζομαι να διαχειριστώ αυτή την εμπειρία», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ένας πολίτης που έφτασε στην πόλη μετά την ανάκτησή του από την EDF.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr