Saeb Erekat: Πέθανε από κορωνοϊό ο άνθρωπος κλειδί των παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων

Saeb Erekat: Πέθανε από κορωνοϊό ο άνθρωπος κλειδί των παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων Facebook Twitter
Saeb Erekat: Πέθανε από κορωνοϊό ο άνθρωπος κλειδί των παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων (EPA)
0

Μία από τις εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Παλαιστίνης, ο Saeb Erekat, πέθανε από κορωνοϊό, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο 65χρονος πέθανε στην Ιερουσαλήμ στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah, όπου είχε εισαχθεί τον περασμένο μήνα μετά τη διάγνωση της νόσου.

Ο Erekat ηγείτο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ για πολλά χρόνια.

Περιγράφοντάς τον ως «αδελφό» και «μαχητή», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο Erekat ήταν γενικός γραμματέας του κύριου παλαιστινιακού κινήματος, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και σύμβουλος του Αμπάς.

Βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993, που δημιούργησε την Παλαιστινιακή Αρχή και έδωσε στους Παλαιστινίους περιορισμένη αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε τα εδάφη το 1967.

Ο Πρόεδρος Αμπάς είπε ότι ο θάνατος του «αγαπητού μας αδελφού και φίλου μας, του μεγάλου μαχητή, του δρ Saeb Erekat, είναι μία τεράστια απώλεια για την Παλαιστίνη και τον λαό μας».

Ο Erekat ανακοίνωσε στις 8 Οκτωβρίου ότι είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊο αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στο ισραηλινό νοσοκομείο από το σπίτι του στη Δυτική Όχθη 11 ημέρες αργότερα.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι η θεραπεία του ήταν «τεράστια πρόκληση» επειδή είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα πριν από τρία χρόνια και είχε «εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και βακτηριακή λοίμωξη, εκτός από τον κορωνοϊό».

Πριν από το θάνατό του, είχε τεθεί από τους γιατρούς σε κώμα.

Ο Erekat ήταν υποστηρικτής της λεγόμενης λύσης των δύο κρατών. Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ και πρόσφατα καταδίκασε τις κινήσεις των αραβικών κρατών για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς την Παλαιστίνη.

Χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΑΕ τον Αύγουστο, να επισημοποιήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, ως «δολοφόνο της λύσης των δύο κρατών» και είπε ότι οι ΗΠΑ «ήταν μέρος του προβλήματος και γίνονται και πιο άσχετες στη Μέση Ανατολή» λόγω της υποστήριξής τους προς το Ισραήλ, υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Erekat ζήτησε επίσης διεθνείς κυρώσεις στο Ισραήλ για την κατοχή της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας και για μποϊκοτάζ των ισραηλινών εταιρειών που λειτουργούν στα κατεχόμενα εδάφη.

Το πρόσωπό του ήταν άμεσα αναγνωρίσιμο. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όταν οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ηγέτες συναντήθηκαν - στη Μαδρίτη, το Όσλο, την Ουάσιγκτον, την Ιερουσαλήμ - ο Erekat είχε εξέχουσα θέση στις ομάδες των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας άπταιστα Αγγλικά, συχνά ενημέρωνε διεθνείς διπλωμάτες και δημοσιογράφους.

Οι Παλαιστίνιοι, λένε οι αναλυτές, θα αισθανθούν βαθιά την απώλειά του, σε μια στιγμή που οι σχέσεις με το Ισραήλ βρίσκονται σε άσχημο σημείο και οι προοπτικές για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ο στόχος του έργου της ζωής του, δηλαδή, φαίνονται ολοένα και πιο ισχνές. 

Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι έσπευσαν να σχολιάσουν με πικρία το γεγονός ότι πέθανε σε ισραηλινό νοσοκομείο.

Τους τελευταίους μήνες, ο Saeb Erekat συμμετείχε στενά στην απόφαση της παλαιστινιακής ηγεσίας να σταματήσει τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας και αστικών υποθέσεων, ως απάντηση στα σχέδιά της να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Αυτό σήμαινε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είχε σταματήσει να κανονίζει μεταφορές απλών Παλαιστινίων ασθενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να πληρώνει για τη θεραπεία τους στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM