Εκλογές ΗΠΑ: Η μάχη για την Γερουσία θα κριθεί τον Ιανουάριο

Εκλογές ΗΠΑ: Η μάχη για την Γερουσία θα κριθεί τον Ιανουάριο Facebook Twitter
Εκλογές ΗΠΑ: Η μάχη για την Γερουσία θα κριθεί τον Ιανουάριο
0

Οι ισορροπίες της εξουσίας στη Γερουσία των ΗΠΑ θα κριθούν τον Ιανουάριο, όταν η Τζόρτζια θα διεξαγάγει εκλογές για τις δύο έδρες της.

Καθώς κανένας υποψήφιος δεν έχει λάβει το ποσοστό του 50%, όπως απαιτείται από τον εκλογικό νόμο, η τελική απόφαση θα καθοριστεί στις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Ιανουαρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σήμερα πλειοψηφία με 53 έδρες- έναντι 47 των Δημοκρατικών- στη Γερουσία. Μέχρι στιγμής, οι Δημοκρατικοί έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη μία έδρα, αν και είχαν μεγάλες ελπίδες να κερδίσουν τις τέσσερις που χρειάζονται για να πάρουν τον έλεγχο. Κάτι που δεν επέτρεψαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Εάν όμως οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να κερδίσουν και τις δύο έδρες στη Τζόρτζια, μία παραδοσιακά Δημοκρατική πολιτεία, αυτό θα οδηγήσει σε ισοπαλία 50-50 στη Γερουσία.

Το αποτέλεσμα αυτό θα τους δώσει τον έλεγχο με την προϋπόθεση εάν ο Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τον προεδρικό θώκο, δεδομένης της εξουσίας που έχει ο αντιπροέδρος στις περιπτώσεις ψηφοφοριών που καταλήγουν σε ισοψηφία. 

Σε μία από τις «κούρσες» για τη Γερουσία στην Τζόρτζια, ο Ρεπουμπλικάνος εν ενεργεία γερουσιαστής Ντέιβιντ Πέρντοου είχε 49,8% των ψήφων και ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ το 47,9%, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που επικαλείται το BBC.

«Εάν δοθεί παράταση, μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων είμαστε έτοιμοι και θα κερδίσουμε», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της εκστρατείας του Πέρντοου, Μπεν Φράι. Ωστόσο, η ομάδα του Όσφορ προβλέπει ότι «όταν κηρυχθούν και διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές τον Ιανουάριο, οι κάτοικοι της Τζόρτζια θα στείλουν τον Τζον στη Γερουσία».

Στην άλλη «κούρσα» για την έδρα της Γερουσίας στην Τζόρτζια,  ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουάρνοκ κέρδισε το 32,9% και μπαίνει στη μάχη των επαναληπτικών κόντρα στη Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Κέλι Λοεφλερ, η οποία συγκέντρωσε το 26%. Η Λόεφλερ διορίστηκε στη Γερουσία πέρυσι καλύπτοντας μία θέση που έμεινε κενή όταν ο προκάτοχός της αποσύρθηκε από το σώμα.

Από τις 35 έδρες της Γερουσίας που έγινε μάχη, οι 23 ήταν στα χέρια Ρεπουμπλικάνων και οι 12 σε Δημοκρατικών. Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν να κερδίσουν αρκετές έδρες, αλλά μία από τις δύο νίκες των αντιπάλων ήρθε στο Κολοράντο, όπου ο πρώην κυβερνήτης Τζον Χίκλινλοπετ έχασε από τον Ρεπουμπλικάνο, Κόρι Γάρντνερ.

Ωστόσο, κέρδισαν επίσης μια θέση στην Αριζόνα, όπου ο πρώην αστροναύτης Μαρκ Κέλι νίκησε την Ρεπουμπλικανή και πρώην πιλότο μαχητών Μάρθα ΜακΣκάλι. Αλλά αυτό το ατού χάθηκε όταν ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα Ντουγκ Τζόουνς έχασε από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τόμι Τουμπέρβιλ.

Στο Μέιν, τέλος, η Ρεπουμπλικάνα Σούζαν Κόλινς απέκρουσε την Δημοκρατική Σάρα Γκίντεον. Οι Δημοκρατικοί τα τελευταία έξι χρόνια δεν είχαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Με πληροφoρίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ