Διάγγελμα Μακρόν: Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή

Διάγγελμα Μακρόν: Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή Facebook Twitter
EPA
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσε νέο, γενικό lockdown στην Γαλλία από την Παρασκευή. 

Εν μέσω πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας, ο Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το αντίστοιχο lockdown της Άνοιξης, που τότε είχε διαρκέσει οχτώ εβδομάδες. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής κλείνουν μπαρ και εστιατόρια και θα τεθεί σε ισχύ γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαίρεση τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης και προμήθειας βασικών αγαθών. 

Και πάλι η έξοδος από το σπίτι για τους πολίτες θα επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια ενώ η μετακίνηση μεταξύ διαφορετικών περιοχών θα απαγορευτεί. Τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ωστόσο ανοικτά αλλά τα πανεπιστήμια θα επιστρέψουν στην τηλε-εκπαίδευση και θα επεκταθεί στο μέγιστο η τηλεργασία.

 

Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας θα επιτρέπονται ωστόσο, όπως και η διεξαγωγή κηδειών, διευκρίνισε ο πρόεδρος. Παράλληλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, μεταξύ άλλων, δημόσιες υπηρεσίες και εργοστάσια. 

Τα νέα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως την 1η Δεκεμβρίου ενώ η κατάσταση θα επανεξετάζεται κάθε 15 ημέρες σε ό,τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων. Το lockdown θα αρθεί μόνο όταν τα ημερήσια κρούσματα μειωθούν κάτω από τα 5.000 είπε ο Μακρόν. . 

Χθες η Γαλλία κατέγραψε περίπου 33.400 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 523 ασθενείς έχασαν την ζωή τους - 288 σε κάποιο από τα νοσοκομεία και 235 σε γηροκομεία της χώρας. Από την αρχή της πανδημίας η Γαλλία μετρά 35.544 νεκρούς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM