Οι νυχτερίδες βαμπίρ εφαρμόζουν τους κανόνες της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» όταν αρρωσταίνουν, σύμφωνα με νέα σχετική μελέτη.

 

Συγκεκριμένα, οι νυχτερίδες βαμπίρ που αρρωσταίνουν περνούν λιγότερο χρόνο κοντά σε άλλα μέλη της «κοινότητάς» τους, επιβραδύνοντας την εξάπλωση μιας ασθένειας, σύμφωνα με νέο επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Behavioral Ecology.

 

Η συμπεριφορά αυτή είχε παρατηρηθεί και άλλη φορά αλλά σε νυχτερίδες που βρίσκονταν σε εργαστήριο, ωστόσο για πρώτη φορά τεκμηριώνεται τέτοια συμπεριφορά στο φυσικό περιβάλλον.

 

Οι αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ένας ιός εξαπλώνεται σε έναν πληθυσμό και οι ρυθμοί μετάδοσης μπορούν να μειωθούν σημαντικά όταν τα υγιή άτομα αποφεύγουν τα άρρωστα.

 

Είναι γνωστό ότι μεταξύ ορισμένων εντόμων, τα νοσούντα είτε αυτοαπομονώνονται είτε αποκλείονται από άλλα είδη τα οποία παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά όταν αρρωσταίνουν και χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικότητας.

 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα για να δουν πώς η συμπεριφορά ασθένειας επηρεάζει τις σχέσεις σε βάθος χρόνου, χρησιμοποιώντας ένα δυναμικό κοινωνικό δίκτυο που δημιουργείται από δεδομένα εγγύτητας. Οι επιστήμονες αιχμαλώτισαν 31 ενήλικες νυχτερίδες βαμπίρ από μια φωλιά μέσα σε κούφιο δέντρο του Μπελίζ και εξομοίωσαν «άρρωστες» νυχτερίδες κάνοντάς τους ενέσεις με μια ουσία που προκαλούσε ανοσολογική αντίδραση, ενώ στην ομάδα ελέγχου έγιναν ενέσεις με αλατούχο διάλυμα.

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι ερευνητές κόλλησαν αισθητήρες εγγύτητας στις νυχτερίδες και τις άφησαν πίσω στο δέντρο, παρακολουθώντας αλλαγές στη συμπεριφορά των «αρρώστων» και της ομάδας ελέγχου σε βάθος χρόνου όσον αφορά στις σχέσεις τους μεταξύ τους. Συγκριτικά με τις νυχτερίδες της ομάδας ελέγχου, οι «άρρωστες» συναναστρέφονταν λιγότερες άλλες νυχτερίδες και ήταν λιγότερο διασυνδεδεμένες κοινωνικά με τις υγιείς.

 

Μία νυχτερίδα της ομάδας ελέγχου είχε κατά μέσο όρο 49% πιθανότητα σχέσεων με άλλη νυχτερίδα της ομάδας ελέγχου, μα μόνο 35% για σχέσεις με «άρρωστη». Οι αλλαγές αυτές υποχώρησαν μετά τη λήξη της διαδικασίας, και όταν οι νυχτερίδες κοιμούνταν ή έψαχναν τροφή έξω από τη φωλιά.

 

Με πληροφορίες από Independent

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr