Κύπρος: Ερντογάν και Τατάρ ανοίγουν παραλία στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου

Κύπρος: Ερντογάν και Τατάρ ανοίγουν παραλία στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου Facebook Twitter
Πηγή φωτό: Sigma Live
0

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν ότι ανοίγει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Τα Βαρώσια ή Βαρώσι, είναι πόλη φάντασμα στο νότιο τμήμα της Κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου. Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά την εισβολή, η πόλη τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε εγκατελειμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό. Η πόλη συνεχίζει να παραμένει εγκαταλειμμένη.

Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι ο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων ανοίγει την Πέμπτη. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. «Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα και ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Ο Τατάρ μετέβη εσπευσμένα το μεσημέρι στην Άγκυρα προκειμένου να παραστεί στην κοινή διάσκεψη. Αναχωρώντας για Άγκυρα ο Τατάρ είπε «σας έχω μια μεγάλη έκπληξη», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ. Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση, ο ψευδοπρωθυπουργός ανήρτησε στο Twitter του προκλητική φωτογραφία στην οποία φαίνεται παραλία και έγραψε: «οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».

Αντιδρά η Λευκωσία

Όπως μεταδίδει το κυπριακό sigmalive.gr, η προκλητική κίνηση είναι εις γνώση της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα έγιναν διπλωματικές κινήσεις προς όλους τους αρμόδιους θεσμούς. Πηγές που επικαλείται το κυπριακό μέσο, μεταφέρουν μάλιστα πως διαμεσολάβησε η Γερμανίδα Καγκελάριος ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος διακίνησε non-paper προς τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπου υπογραμμίζεται πως αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ ενώ ανώτερες διπλωματικές πηγές μεταφέρουν ότι η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο βοήθειας του Ερσίν Τατάρ ενόψει των παράνομων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Καταδίκη από την Ελλάδα

H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην Κύπρο

 

Παρουσιάζοντας, σήμερα, στο ευρωκοινοβούλιο τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι έγινε μια περιεκτική συζήτηση για την ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

«Μία σταθερή και προβλέψιμη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας. Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία. Η αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM