ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Επικοινωνία Μισέλ με Ερντογάν και Σίσι για την Ανατολική Μεσόγειο

Επικοινωνία Μισέλ με Ερντογάν και Σίσι για την Ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
Επικοινωνία Ερντογάν με Σαρλ Μισέλ (EPA)
0

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τους Προέδρους της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Κατά την συνομιλία με τους Ερντογάν και Σίσι αντίστοιχα,οι ηγέτες συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.

Ο Ερντογάν είπε στον Μισέλ ότι αναμένει πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες μέλη θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και συνεπή στάση σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ξεγελαστούν από προκλήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκίας.

Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε μια λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών μέσω ενός φιλικού διαλόγου και δίκαιων διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, παντού και πάντα, απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγνοεί αυτά τα δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επικοινωνία και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ για το ζήτημα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ανάμεσα στα βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν η διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αντίδραση για το ευρωπαϊκό ψήφισμα

Την ίδια ώρα «ανεδαφικό» χαρακτηρίζει η Τουρκία το ψήφισμα που εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εναντίον της σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι το «απαράδεκτο» ψήφισμα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνο για λόγους αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και εξυπηρετεί τα «εγωιστικά» συμφέροντα ορισμένων χωρών μελών.

Η προκατειλημμένη και άδικη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η άκυρη και μονόπλευρη ερμηνεία του θαλασσίου δικαίου, για την οποία δεν έχει την αρμοδιότητα, πλήττουν τη φήμη του, προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε η ΕΕ, ούτε οι χώρες μέλη έχουν τη δικαιοδοσία να καθορίζουν τα σύνορα τρίτων χωρών. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας «προκατειλημμένης απόφασης», παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ, είναι ασύμβατη με την καλή θέληση και την κοινή λογική, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα με ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να παύσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, κάλεσε την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με πληροφορίες του Anadolu/ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ