Oruc Reis: Επέστρεψε στην Αττάλεια, δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX

Oruc Reis: Επέστρεψε στην Αττάλεια, δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX Facebook Twitter
EPA
0

Το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς δεν ανανεώθηκε η τελευταία NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία, η οποία έληξε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Το βράδυ του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε αρχίσει να κινείται με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα (περίπου 9 κόμβους), κάτι που έδειχνε ότι είχε μαζέψει τα καλώδια. Στις 08:00 της Κυριακής το Oruc Reis ήταν λίγο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Oruc Reis: Επέστρεψε στην Αττάλεια, δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX Facebook Twitter

Η απόφαση να μην ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX και η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Oruc Reis συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα για μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων, εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει το «σκανάρισμα» περιοχής συνολικά 15.000 χιλιομέτρων, αναφέρει η Yeni Safak που σημειώνει ότι αναμενόταν ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.

Πομπέο: Ανησυχία για τις δραστηριότητες της Τουρκίας

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πομπέο, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η Κύπρος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, «περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Ερντογάν: Λάθος να περιφέρεστε στα νησιά

Από την άλλη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την επιθετική ρητορική, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι «είναι λάθος να περιφέρεστε στα νησιά», ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν.

«Εμπιστεύονται εκείνους που τους υπόσχονται ότι θα τους στηρίξουν και περιφέρονται στα νησιά με κορβέτες και άλλα σκάφη. Κάνετε το λάθος πράγμα, μην πάρετε αυτό τον δρόμο. Θα μείνετε μόνοι σας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην Ελλάδα.

«Θα έχεις περισσότερα προβλήματα μαζί μου», ήταν το μήνυμα που έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν έχεις καμία γνώση της ιστορίας. Δεν μπορείς να μας κάνεις μάθημα ανθρωπιάς, σκοτώσατε 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Αλγερία», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM