Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές την Κυριακή έφτασαν σχεδόν έξω από την προεδρική κατοικία, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ζητώντας από τον ηγέτη της χώρας να παραιτηθεί καθώς οι διαμαρτυρίες εναντίον του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο συμπληρώνουν έναν μήνα.

 

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη Λευκορωσία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Olga Chemodanova.

 

Αρχικά δεν έγινε καμία αναφορά στο μέγεθος της μαζικής διαδήλωσης αλλά ο Ales Bialiatski, επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, δήλωσε ότι η συγκέντρωση στο Μινσκ προσέλκυσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

 

Οι διαμαρτυρίες, άνευ προηγουμένου στη Λευκορωσία, ξεκίνησαν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, όπου ο Λουκασένκο αναδείχθηκε ξανά νικητής με ποσοστό στήριξης 80% προκειμένου να εκτίσει την 6η συνεχόμενη θητεία του.

 

Οι διαδηλωτές λένε ότι τα αποτελέσματα ήταν νοθευμένα. Ο Λουκασένκο κυβερνά από το 1994, καταπιέζοντας τακτικά τις αντίθετες φωνές και την ελευθερία του Τύπου.

 

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

 

Η αστυνομία από την πλευρά της συνεχίζει να αποτρέπει βίαια τους διαδηλωτές, ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκεντρώσεων, συλλαμβάνοντας περίπου 7.000 άτομα και ξυλοκοπώντας εκατοντάδες. H Viasna ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ και στην πόλη του Γκρόντνο την Κυριακή.

 

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού απέκλεισαν το κέντρο του Μινσκ την Κυριακή, αλλά οι διαδηλωτές συνέχισαν με πορεία προς τα περίχωρα του παλατιού της ανεξαρτησίας, την κατοικία του προέδρου, 3 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης.

 

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας

 

Οι χώροι του παλατιού ήταν αποκλεισμένοι από φάλαγγες πάνοπλων αστυνομικών, με ασπίδες και κανόνια νερού.

 

«Αυτή η λαοθάλασσα δεν μπορεί να σταματήσει με στρατιωτικό εξοπλισμό, κανόνια νερού, προπαγάνδα και συλλήψεις. Οι περισσότεροι Λευκορώσοι θέλουν μια ειρηνική αλλαγή εξουσίας και δεν θα κουραστούμε να το απαιτούμε», δήλωσε η Maria Kolesnikova, ηγέτρια του Συμβουλίου Συντονισμού που συστάθηκε από την αντιπολίτευση, για να προσπαθήσει να συντονίσει διάλογο με τον 66χρονο Λουκασένκο για μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

 

Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Λουκασένκο
Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Λουκασένκο

 

Ο Λουκασένκο ωστόσο, απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση με το συμβούλιο και ορισμένα από τα κορυφαία μέλη του έχουν ήδη φυλακιστεί. Μία από αυτές, η ακτιβίστρια Olga Kovalkova, που απελάθηκε από τη χώρα το σαββατοκύριακο, όταν έφτασε στην Πολωνία με αστυνομική συνοδεία.

 

Παρά το αδιέξοδο μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές λένε ότι είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν.

 

Πορεία διαδηλωτών στο Μινσκ
Πορεία διαδηλωτών στο Μινσκ

 

Οι αρχές έχουν επίσης ανακαλέσει τη διαπίστευση πολλών Λευκορώσων δημοσιογράφων και απέλασαν ορισμένους ξένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων δύο του Associated Press με έδρα τη Μόσχα.

 

Μαζικές διαδηλώσεις στον Μινσκ ζητούν την παραίτηση Λουκασένκο
Μαζικές διαδηλώσεις στον Μινσκ ζητούν την παραίτηση Λουκασένκο

 

Με πληροφορίες του Associated Press

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr