Βρετανία: Θετικοί στον κορωνοϊό 8 έφηβοι που επέστρεψαν από την Κρήτη

Βρετανία: Θετικοί στον κορωνοϊό 8 έφηβοι που επέστρεψαν από την Κρήτη Facebook Twitter
WizzAir/Facebook
0

Οκτώ Βρετανοί έφηβοι που ταξίδεψαν από την Κρήτη στη Βρετανία, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, τα παιδιά ταξίδεψαν με την πτήση 8168 της Wizz Air από το αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» του Ηρακλείου στο Λούτον, στις 25 Αυγούστου.

Η αεροπορική εταιρεία τόνισε πως η πτήση μετέφερε 212 ανθρώπους και άμεσα «ενημερώθηκε η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία».

Τα παιδιά που κατάγονται από το Γουίντσεστερ στο Χαμσίρ, ήταν μεταξύ μιας ομάδας 12 ατόμων που ταξίδεψαν μαζί και πέρασαν δέκα ημέρες στην Κρήτη.

Αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία, επικοινώνησαν μαζί τους φίλοι τους από την Εσθονία που είχαν γνωρίσει στις διακοπές, οι οποίοι και τους ενημέρωσαν πως είχαν και οι ίδιοι βρεθεί θετικοί, επιστρέφοντας στην Εσθονία.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες για το ζήτημα και συνιστούν αυτοαπομόνωση στους επιβάτες.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του ο Guardian, οι υγειονομικές αρχές πασχίζουν να έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους 204 επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης ενώ, όπως καταγγέλλει η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν την ενημέρωσαν για τα οκτώ κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πτήση. 

H νέα εστία κρουσμάτων από την Ελλάδα (αλλά και από άλλες χώρες) εγείρει ερωτήματα για τα αντανακλαστικά και την αποτελεσματικότητα των αρμόδιων αρχών στον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και την παρακολούθηση των εκδρομέων που επιστρέφουν στη Βρετανία. Κι αυτό ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί εξακολουθούν να αποκλείουν το ενδεχόμενο διενέργειας τεστ κορωνοϊού στα αεροδρόμια. 

«Καμία βοήθεια από τις αρχές»

Ο Ντέμιαν Στάφορντ, του οποίου ο 18χρονος γιος βρέθηκε θετικός στον ιό, δήλωσε πως κανείς από την υπηρεσία εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) δεν επικοινώνησε μαζί τους.

«Έπρεπε απλώς να βασιστούμε στην περίφημη βρετανική κοινή λογική και να κάνουμε αυτά που έπρεπε μόνοι μας, χωρίς καμια βοήθεια από τις αρχές. Κι αυτό που κάνουμε, είναι προφανώς να αυτοαπομονωθούμε» σημείωσε.

«Η υπηρεσία που εντοπίζει και παρακολουθεί τα κρούσματα δεν χρειάζεται να η καλύτερη στον κόσμο. Χρειάζεται απλώς να λειτουργεί, κάτι που προφανώς δεν συνέβη στην περίπτωσή μας» πρόσθεσε.

Τις αιτιάσεις του Στάφορντ απέρριψε το υπουργείο Υγείας, επιμένοντας πως το σύστημα παραμένει αποτελεσματικό.

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM