Reuters: Τι θα αποκαλύψει σήμερα ο Ερντογάν - Βρήκαν φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα

Reuters: Τι θα αποκαλύψει σήμερα ο Ερντογάν - Βρήκαν φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα Facebook Twitter
Reuters: Εύρεση φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από την Τουρκία - Σήμερα οι ανακοινώσεις Ερντογάν (EPA)
0

Η Τουρκία έχει βρει σημαντικούς πόρους φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφεραν δύο τουρκικές πηγές στο Reuters, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας, εάν το αέριο μπορεί να εξαχθεί εμπορικά.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε στελέχη, που ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας, την Τετάρτη ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» την Παρασκευή, ημέρα όπου θα αναγγείλει μια «νέα περίοδο» για την Τουρκία.

Τα σχόλια αυτά οδήγησαν σε αύξηση των μετοχών των τουρκικών εταιρειών ενέργειας και έφεραν τη λίρα σε ανοδική πορεία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά οι πηγές σημείωσαν ότι αναφέρεται σε ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι αναγγελίες αναμένονται στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, από τον ίδιο τον Ερντογάν.

 

Μία πηγή είπε ότι η κλίμακα των αποθεμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για 20 χρόνια.

 

Το γεωτρύπανο Fatih της Τουρκίας κάνει έρευνες από τα τέλη Ιουλίου σε μια εξερευνητική ζώνη γνωστή ως Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια της τουρκικής ακτής στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.

«Υπάρχει ένα εύρημα φυσικού αερίου στο Tuna 1», ανέφερε η πηγή. «Το αναμενόμενο αποθεματικό είναι 800 δισεκ. κυβικά μέτρα και καλύπτει περίπου 20 χρόνια των αναγκών της Τουρκίας».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν επτά έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή και εκτιμάται ότι το επενδυτικό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 2 δισεκ. και 3 δισεκ. δολαρίων.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ανακοίνωση της Παρασκευής, λέγοντας ότι ο Ερντογάν θέλει να αποκαλύψει μόνος του την «έκπληξη».

Η Τουρκική Προεδρία και το υπουργείο Ενέργειας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν την κλίμακα του ευρήματος, αναφέρει το Reuters.

Την ίδια ώρα η Τουρκία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, διερευνά για υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, όπου οι έρευνες που διεξήγαγε σε αμφισβητούμενα ύδατα, δημιούργησαν κλίμα έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εάν επιβεβαιωθεί η κλίμακα των αποθεμάτων της Μαύρης Θάλασσας, θα αποτελούσε σημαντικό εύρημα.

Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι η Τουρκία θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον κόστος υποδομής για να εισχωρήσει στην αγορά.

«Ακόμα και αν υπάρχει ένα νόμιμο εύρημα που έχει εντοπιστεί, θα χρειαστούν τέσσερα έως έξι χρόνια για να φτάσουμε στη φάση παραγωγής», δήλωσε ο Τζόν Μπόουλς, αρχισυντάκτης του Energy Reporters.

«Η ζήτηση και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ιστορικά χαμηλές και λίγοι επενδύουν σε νέα παραγωγή», κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά σε 3-4 χρόνια, είπε.

«Αν αναπτυχθεί γρήγορα, αυτό το αέριο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά με τη βέλτιστη στιγμή».

Οποιαδήποτε μείωση των εισαγωγών ενέργειας της Τουρκίας, η οποία ανήλθε σε 41 δισεκ. δολάρια πέρυσι από προμηθευτές όπως η Ρωσία και το Ιράν, όχι μόνο θα ενίσχυε την οικονομία, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη μείωση του χρόνιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που ασκεί πίεση στη λίρα.

Παρόλο που μια τέτοια προοπτική είναι ακόμη μακρινή και αβέβαιη, η λίρα ενισχύθηκε την Τετάρτη μετά από τα σχόλια του Ερντογάν, καθώς οι έμποροι ανέμεναν θετικό αντίκτυπο.

Ένας τραπεζίτης είπε ότι η αντίδραση της αγοράς έδειξε ότι οι Τούρκοι, οι οποίοι πωλούν τη λίρα για ξένο νόμισμα τους τελευταίους μήνες, έψαχναν έναν λόγο να επιστρέψουν στη λίρα, αλλά ήθελαν να είναι σίγουροι ότι δεν θα υποτιμηθεί περαιτέρω.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM