Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά πρόστιμο σε πειρατές

Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά πρόστιμο σε πειρατές Facebook Twitter
Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε πειρατές
0

Ένα δικαστήριο στη Νιγηρία επέβαλε πρόστιμο σε τρεις άνδρες για πειρατεία σε πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας.

Κάθε ένας από τους πειρατές καλείται να πληρώσει 52.000 δολ. για την πειρατεία του πλοίου τον Μάρτιο και τα 200.000 δολ. σε λύτρα που απέσπασαν για την απελευθέρωση του πληρώματος.

Πρόκειται για τις πρώτες ποινές που επιβάλλει το κράτος της Δυτικής Αφρικής από τότε που τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος κατά της πειρατείας.

Η Νιγηρία δέχθηκε πιέσεις από τη βιομηχανία της ναυτιλίας για να περιορίσει την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας.

«Αντιπροσωπεύει» δε, περισσότερο από το 80% των θαλάσσιων απαγωγών παγκοσμίως, όπως λέει το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας.

Οι τρεις, που πιστεύεται ότι είναι δύο Νιγηριανοί και ένας αλλοδαπός υπήκοος, ομολόγησαν την ενοχή τους γαι δύο κατηγορίες πειρατείας κατά τη διάρκεια της δίκης τους στο Ανώτατο Δικαστήριο στο κέντρο πετρελαίου του Port Harcourt.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ναυτιλιακής Διοίκησης και Ασφάλειας της Νιγηρίας, Bashir Jamoh, χαρέτισε την απόφαση.

«Αυτό θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για άλλα εγκληματικά στοιχεία που εξακολουθούν να ασχολούνται με τις άθλιες δραστηριότητες στις πλωτές οδούς μας», είπε.

Ερωτηθείς δε, αν οι οικονομικές κυρώσεις από μόνες τους αρκούν για να αποτρέψουν το φαινόμενο της πειρατείας,  δήλωσε απολύτως βέβαιος. Μιλώντας στο BBC είπε πως «τώρα έχουμε ένα νομικό μέσο για να διώξουμε αποτελεσματικά και νόμιμα τους πειρατές».

Άλλοι έξι άνδρες, συνελήφθησαν ωστόσο δεν παραδέχτηκαν την ενοχή τους και η δίκη τους συνεχίζεται.

Κατηγορούνται ότι ανήκουν σε συμμορία που κατέλαβε ένα πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Ισημερινής Γουινέας τον Μάρτιο. Υποτίθεται δε, ότι ζήτησαν λύτρα 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωση του πληρώματος, αλλά τελικά πληρώθηκαν μόλις 200.000 δολ.

Το Νιγηριανό ναυτικό συνέλαβε τους άντρες.

Τονίζεται δε ότι σχεδόν 50 πληρώματα απήχθησαν στον Κόλπο της Γουινέας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τα 27 πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM