Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά πρόστιμο σε πειρατές

Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά πρόστιμο σε πειρατές Facebook Twitter
Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε πειρατές
0

Ένα δικαστήριο στη Νιγηρία επέβαλε πρόστιμο σε τρεις άνδρες για πειρατεία σε πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας.

Κάθε ένας από τους πειρατές καλείται να πληρώσει 52.000 δολ. για την πειρατεία του πλοίου τον Μάρτιο και τα 200.000 δολ. σε λύτρα που απέσπασαν για την απελευθέρωση του πληρώματος.

Πρόκειται για τις πρώτες ποινές που επιβάλλει το κράτος της Δυτικής Αφρικής από τότε που τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος κατά της πειρατείας.

Η Νιγηρία δέχθηκε πιέσεις από τη βιομηχανία της ναυτιλίας για να περιορίσει την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας.

«Αντιπροσωπεύει» δε, περισσότερο από το 80% των θαλάσσιων απαγωγών παγκοσμίως, όπως λέει το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας.

Οι τρεις, που πιστεύεται ότι είναι δύο Νιγηριανοί και ένας αλλοδαπός υπήκοος, ομολόγησαν την ενοχή τους γαι δύο κατηγορίες πειρατείας κατά τη διάρκεια της δίκης τους στο Ανώτατο Δικαστήριο στο κέντρο πετρελαίου του Port Harcourt.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ναυτιλιακής Διοίκησης και Ασφάλειας της Νιγηρίας, Bashir Jamoh, χαρέτισε την απόφαση.

«Αυτό θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για άλλα εγκληματικά στοιχεία που εξακολουθούν να ασχολούνται με τις άθλιες δραστηριότητες στις πλωτές οδούς μας», είπε.

Ερωτηθείς δε, αν οι οικονομικές κυρώσεις από μόνες τους αρκούν για να αποτρέψουν το φαινόμενο της πειρατείας,  δήλωσε απολύτως βέβαιος. Μιλώντας στο BBC είπε πως «τώρα έχουμε ένα νομικό μέσο για να διώξουμε αποτελεσματικά και νόμιμα τους πειρατές».

Άλλοι έξι άνδρες, συνελήφθησαν ωστόσο δεν παραδέχτηκαν την ενοχή τους και η δίκη τους συνεχίζεται.

Κατηγορούνται ότι ανήκουν σε συμμορία που κατέλαβε ένα πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Ισημερινής Γουινέας τον Μάρτιο. Υποτίθεται δε, ότι ζήτησαν λύτρα 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωση του πληρώματος, αλλά τελικά πληρώθηκαν μόλις 200.000 δολ.

Το Νιγηριανό ναυτικό συνέλαβε τους άντρες.

Τονίζεται δε ότι σχεδόν 50 πληρώματα απήχθησαν στον Κόλπο της Γουινέας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τα 27 πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ